Motion till riksdagen
2016/17:2601
av Per Lodenius och Daniel Bäckström (båda C)

Rättighet att ta med assistanshund


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att befästa rättigheten att ta med assistanshund och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Assistanshund är ett viktigt stöd för många med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Assistanshunden kan i vissa fall vara skillnaden mellan liv och död, då hunden är tränad för att snabbt upptäcka och uppmärksamma exempelvis akuta tillstånd beroende på sjukdom. I andra fall kanske det inte är lika dramatiskt men hunden är ändå viktig som hjälp för att kunna leva ett så aktivt liv som möjligt, trots funktionsnedsättning eller sjukdom. Då kan hunden fungera exempelvis som hjälp till att plocka upp saker man tappat, som exempelvis en mobiltelefon. Något som i sig kan vara livsavgörande. Exemplen på vad en assistanshund kan utföra är nästan lika många som de som har behov av assistanshunden.

Assistanshund är ett samlingsbegrepp för specialtränade hundar och är för många med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom skillnaden mellan isolering och möjligheten att röra sig i samhället. I de flesta av landets kommuner likställs också övriga assistanshundar med ledarhundar i den lokala ordningsstadgan.

Reglerna är dock spretiga och tolkas på olika sätt, bland annat rätten och möjligheten att ta med assistanshund i kollektivtrafiken och på flyg. Det är inte heller alltid självklart att få använda sin assistanshund på arbetet, bion, teatern, affären, restaurangen eller liknande. Att ha rättigheten att använda sitt hjälpmedel, vilket en assistanshund är, borde vara en självklarhet.

Ofta är argumentet att man vill skydda allergiker. Man kan dock konstatera att pälsdjursallergener, även utan närvarande pälsdjur, i princip finns överallt där människor finns. Det tillskott av allergener assistanshunden bidrar med är i detta fall litet.

I många länder är det en rättighet att få ta med sig assistanshunden, bland annat i flera av våra nordiska grannländer. En rättighet som också bör införas i Sverige. Hur detta ska ske bör skyndsamt utredas, men kan exempelvis ske genom att införa detta i ordningslagen.

 

 

Per Lodenius (C)

Daniel Bäckström (C)