Motion till riksdagen
2016/17:2600
av Jeff Ahl (SD)

Totalförsvarskunskap i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge uppdraget till lämpliga myndigheter att utreda frågan om hur totalförsvarskunskap kan läras ut i skolans årskurs 9 och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att civilförsvarets utveckling från mitten av 1900-talet fram till 1900-talets slut bör ingå i utbildningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har idag ett nedrustat militärt försvar som enligt tidigare ÖB inte klarar av att försvara Sverige mer än en vecka, förutsatt att en angripare anfaller i en riktning samt att det ökända enveckasförsvaret någonsin får de resurser som efterfrågas. En aspekt på varför Sveriges försvarsförmåga också är kraftigt nedsatt är att det idag saknas ett fungerande civilförsvar. Det är försvarsmakten i samordning med civilförsvaret som utgör totalförsvaret.

Under lång tid hade Sverige ett väl utbyggt och komplext civilförsvar som kunde verka med god uthållighet. Uthålligheten avseende civilförsvarsdelen av totalförsvaret skulle vara betydande, vilket också är en förutsättning för uthålligt militärt försvar. Försvarsmakten måste kunna nyttja civila transport-, kommunikation- och energinät till exempel, då måste dessa funktioner vara i brukbart skick. I dessa frågor är ett robust och väl fungerande civilförsvar nödvändigt för att säkerställa driften av dessa samhällsvitala delar.

Civilförsvar är ett samlingsbegrepp och inte en enhetlig myndighet, inom ramen för civilförsvar ingår en mängd olika uppgifter som olika myndigheter själva eller i samordning med andra ansvarar för. Det handlar om skyddsåtgärder för den civila befolkningen, psykologiskt försvar, samordning med försvarsmakten för att upprätthålla vitala samhällsfunktioner för att det militära försvaret ska kunna verka, ransonering och en mängd andra uppgifter.

När det svenska civilförsvaret var som mest utbyggt fanns tydliga instruktioner. Var och en var förhållandevis väl insatt i vilka plikter och förväntningar som ålades dig som enskild. Ingen kan i händelse av krig eller skymningsläge tillåtas agera ängsligt eller undfallande. Totalförsvarsplikt berör alla svenskar från 16 ända upp till 70 år. Detta måste var och en förstå, och bästa sättet att få förståelse är utbildning.

Sverigedemokraterna vill återupprusta det svenska civilförsvaret, vi anser även att det krävs utbildande åtgärder för att civilförsvaret ska bli väl fungerande. Civilbefolkningens kunskap om och förståelse för civilförsvaret är en viktig nyckel för ett fungerande sådant. Viktigt för att det ska bli känt är att alla högstadieskolor genomför totalförsvarsutbildning med samtliga elever i årskurs 9. Att det är årskurs 9 som ska beröras beror i huvudsak på att de inom kort kommer att omfattas av totalförsvarsplikt.

Längden på utbildningen bör lämpliga myndigheter samt eventuella frivilligorganisationer gemensamt utreda och presentera förslag på. Förutom befintligt civilförsvar ska det utbildas i civilförsvarets tidigare utveckling från 1900-talets mitt fram till slutet av 1900-talet. Detta för att eleverna ska få en målbild av hur ett robust civilförsvar kan se ut. Ett väl fungerande civilförsvar kommer i detalj inte vara likadant som tidigare, men i stora drag bör detta återupprättas som det en gång såg ut med vissa tillägg samt förändringar. Därmed finns det en viktig aspekt av att eleverna redan nu får en uppfattning hur detta kan se ut. Vidare är det bra om kunskapen om hur civilförsvaret sett ut tidigare sprids, eftersom det innebär att medborgaren lättare kan följa och förstå den politiska diskussionen då medborgaren har en god uppfattning i sakfrågan.

 

 

Jeff Ahl (SD)