Motion till riksdagen
2016/17:2583
av Jeff Ahl (SD)

Ändrad policy för användande av EU-flaggan vid riksdagen och svenska myndigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att EU-flaggan inte ska vara hissad eller upphängd inom riksdagens och svenska myndigheters fastigheter annat än vid särskilda tillfällen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige påstås vara ett suveränt land och i enlighet med grundlagen ska makten utgå från svenska folket. Detta går att diskutera om det förhåller sig så med hänsyn till vårt medlemskap i EU, som dessutom fördjupats utan att svenska folket fick möjlighet att folkomrösta om beslutet att anta Lissabonfördraget.

I riksdagen samt utanför riksdagen återfinns EU-flaggan. EU är ingen uttalad statsbildning utan en internationell organisation. Även om EU har tillåtits överta det svenska folkets makt över sin egen framtid i allt för stor utsträckning, är det i formell mening ingen statsbildning. Således är det lika orimligt att EU:s flagga ständigt är hissad utanför riksdagen som om FN:s flagga vore det. EU:s flagga ska således inte vara hissad/uppsatt vare sig i riksdagen eller utanför riksdagen året runt. Är någon högre EU-representant närvarande eller av andra exceptionella skäl kan det finnas anledning att den ska hissas, likaväl som det vore lämpligt att till exempel hissa FN:s flagga vid olika tillfällen.

Sverige är en suverän nationalstat, åtminstone på pappret, därför ska vi också uppträda som en sådan och inte ytterligare underblåsa det faktum att vi allt mer liknar en vasallstat till icke-folkvalda EU-byråkrater i Bryssel.

Samma regler ska tillämpas vid alla svenska myndigheters fastigheter.

 

 

Jeff Ahl (SD)