Motion till riksdagen
2016/17:2581
av Jeff Ahl (SD)

Rimliga arvoden för riksdagsledamöter, ministrar och statsråd


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att frysa riksdagsledamöternas arvodesnivåer till dess att den reella skillnaden blir densamma som 1998 och därefter låsa framtida ökningar av arvodena till hur reallöneökningen för gruppen arbetare utvecklar sig, och detta tillkännager riksdagen för riksdagsstyrelsen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att frysa regeringsföreträdarnas arvodesnivåer till dess att den reella skillnaden blir densamma som 1998 och därefter låsa framtida ökningar av arvodena till hur reallöneökningen för gruppen arbetare utvecklar sig, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Från 1999 till 2015 har de nominella lönerna för gruppen arbetare i samhället ökat med 57 %, samtidigt har riksdagsledamöternas arvode ökat med 73 %. Det är svagt ledarskap att toppolitiker låter sina arvoden skena iväg medan vanligt folks löner inte ökar i samma takt. Framför allt illa är det i tider av stora påfrestningar på både välfärds- och rättsstaten; då är det knappast acceptabelt att politikerna förser sig och tillåter en oskälig löneutveckling fortskrida.

Det är dags för både riksdagen och regeringens ministrar samt statsråd att visa ledarskap i dessa tider av stor oro och samhällspåfrestning. Därför bör samtligas arvodesnivåer frysas fram till dess att den reella skillnaden mellan de två grupperna är samma som 1998. Därefter bör riksdagsledamöternas samt regeringsföreträdarnas ökning av arvodet följa denna grupps reallöneökning. Det behöver därför också fastställas att regeringens ministrar samt statsråd ska ha ett arvode som är minst 1,5 gånger och maximalt 2 gånger högre än en riksdagsledamots. Riksdagsledamöter med extra ansvarsområden eller poster (t.ex. gruppledare, utskottsordförande och liknande) ska tillerkännas en nivå om maximalt 1,1 gånger en vanlig riksdagsledamots arvodesnivå.

 

 

Jeff Ahl (SD)