Motion till riksdagen
2016/17:2579
av Anders Hansson (M)

Lagring av trafikuppgifter i underrättelsesyfte


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tullens befogenheter att lagra trafikuppgifter tillhandahållna av transportföretag m.fl. i syfte att motverka smuggling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inom brottsbekämpning bedrivs ett underrättelsearbete jämsides med den ordinära brottsbekämpningen. Kriminella nätverk använder sig av olika transportföretag för att få in sina illegala varor till Sverige. Våra myndigheter behöver information om bl.a. hur, när, vem och hur ofta en eller flera personer eller ekipage passerar med olika transportmedel in i landet. Möjligheten att koppla en misstänkt till flera insmugglingsresor ökar också drastiskt om myndigheterna har rätt att lagra trafikuppgifter och sedan bearbeta dem i syfte att bl.a. utkristallisera mönster och frekvens på aktiviteterna. Personer som är misstänkta för kriminell verksamhet kan även identifieras lättare och fångas upp om transportföretag delger trafikinformation/passagerarlistor etc. till våra brottsbekämpande myndigheter.

Med tillgång till underrättelser samt möjlighet att lagra dessa för bearbetning i underrättelsesyfte ger vi goda förutsättningar för myndigheterna att ha en effektivare verksamhet.

 

 

Anders Hansson (M)