Motion till riksdagen
2016/17:2571
av Anders Hansson (M)

Om körkortskontroll


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör skärpa kraven vad gäller uppvisande av giltigt körkort i syfte att underlätta arbetet för polis och rättsväsende och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trafikpolisens möjlighet att kontrollera behörighet i utländska register är också stundom synnerligen tidskrävande och ibland omöjlig. Enligt svensk lag behöver man inte ha ett svenskt körkort om man inte är folkbokförd i Sverige. Däremot ska en person, inom ett år efter det att han eller hon har folkbokförts i Sverige, byta ut sitt utländska (utanför EES) körkort till ett svenskt. Det är viktigt att utländska förare som antingen för en kortare tid är bosatta i Sverige, eller utländska förare som framför yrkes- eller privattrafik i Sverige, kan styrka att de är innehavare av ett utländskt körkort. Det är dessutom av betydelse att svenska myndigheter har förutsättningar för att kontrollera att personer som påstår sig inneha utländska körkort faktiskt också har det.

På senare tid har ett antal fall där förare som inte har kunnat visa upp ett giltigt körkort förekommit i medierna. Förare som saknat körkort men hävdat att deras utländska körkort är borttappat har friats i rättegång på grund av brist på bevis. Det är och ska vara olagligt att köra bil utan giltigt körkort i Sverige. Rättsväsendet måste ges möjlighet att beivra dessa brott och straffa de som systematiskt bryter mot lagen. Moderaterna anser därför att det bör utredas hur svenska myndigheter ska kunna kontrollera att utländska förare har behörighet att framföra fordon i Sverige.

 

 

Anders Hansson (M)