Motion till riksdagen
2016/17:2569
av Jeff Ahl (SD)

Militär utrustning hemma för effektivare mobilisering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att huvuddelen av den krigsplacerade personalen bör ha sin personliga militära utrustning hemma, inklusive eldhandvapen, och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ordningsmakten eller särskilt utbildad militär personal bör genomföra regelbundna säkerhetskontroller av förvaringen och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att särskilt utsedd militär personal bör genomföra slumpvisa inventeringar av de krigsplacerades personliga utrustning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Schweiz har huvuddelen av de krigsplacerade sina vapen och utrustning hemma för att påskynda och förenkla mobiliseringen. Ett liknande system bör införas i Sverige; förvaring av eldhandvapen, ammunition, stridsutrustning och annan personlig materiel bör möjliggöras i hemmet för huvuddelen av de krigsplacerade. I mobiliseringsförråden förvaras krigsförbandens övriga utrustning.

Säkerheten är en viktig aspekt, vapenskåpen bör vara försedda med larm som utlöses direkt skåpet påverkas och närmast tillgängliga polis eller militär skyddsvakt ska kallas till platsen. Tillgrepp av vapen och utrustning som ska användas vid krig ska dömas hårt, nuvarande lagar bör ses över och mycket hårdare straff än för grovt olaga vapeninnehav för stöld av militär materiel från krigsplacerad personal.

Tillsyn av säkerheten bör genomföras regelbundet av ordningsmakten eller av erforderligt utbildad personal inom Försvarsmakten, inventering av den personliga materielen hos den krigsplacerade ska genomföras slumpvist av särskilt utsedd militär personal.

 

Jeff Ahl (SD)