Motion till riksdagen
2016/17:2560
av Mikael Jansson och David Lång (båda SD)

Vissa grundlagsfrågor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en ny programskrivning med kontinental förebild, där vi erkänner att Sverige är svenskarnas land samt den svenska kulturella särarten, det svenska språket och den svenska historien så som avgörande för framväxten av det moderna Sverige och att det nutida Sverige är en fortsättning på den svenska historien, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stryka uppräkningen av grupper som kan bli föremål för diskriminering för att i stället ersätta det med en skrivning om att samhället ska verka för att ingen utsätts för otillbörlig särbehandling med avseende på omständigheter som rör den enskilde som person och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i regeringsformen införa en skrivning som går ut på att till Sverige invandrade minoriteter ska assimileras, i stället för att man som nu främjar deras kultur, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de helgdagar, med undantag för första maj vilken bör ersättas med en annan helgdag, som anges i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar ska lyftas in på lämplig plats i regeringsformen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det fundament på vilket regeringsformen vilar utgörs av folkstyret. Regeringsformen säger dock inget om det folk som härigenom faktiskt skall styra. Eftersom folkstyret och regeringsformen är till för Sverige och svenskarna vill vi att regeringsformen, med förebild från andra grundlagar, skall inledas med en berättelse om Sverige som land och svenskarna som folk.

Regeringsformen innehåller idag förbud mot diskriminering på grund av olika omständigheter som rör den enskilde som person, till exempel etnicitet eller religion. En sådan uppräkning får anses olycklig då den idag utesluter svenskar och lätt leder till ett resonemang som landar i att ”alla är jämlika men vissa är mer jämlika”. Vidare stadgar grundlagen idag att det allmänna ska främja minoriteters egen kultur och samfundsliv i Sverige. Detta är extra olyckligt och överensstämmer inte med den principen om att invandrare i Sverige skall assimileras, inte integreras. Slutligen bör det införas en paragraf vari det stadgas vilka de svenska helgdagarna är samt att dessa vilar på en historisk grund som kan vara både icke-konfessionell, kristen och hednisk. Innan en sådan lagändring blir verklighet vill vi dock avskaffa första maj som nationell helgdag och utreda vilken dag som lämpligen bör ersätta den istället. Vid en sådan utredning bör dagar såsom annandag pingst och Engelbrektsdagen tas i beaktande.

 

 

Mikael Jansson (SD)

David Lång (SD)