Motion till riksdagen
2016/17:2540
av Markus Wiechel m.fl. (SD)

Ökade befogenheter för Tullverket


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Tullverket befogenheter att beslagta gods samt stoppa och hålla kvar förövare för att sedan lämna en eventuell förundersökning till polisen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tullverket stöter ofta på misstänkt stöldgods som ska fraktas ut ur Sverige i samband med att man letar efter narkotika, vapen eller andra förbjudna varor. Mängden stöldgods som förs ut av utländska ligor ligger på en hög nivå och tycks i vissa fall öka. Bland annat har stölderna av båtmotorer ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året. Detta är ingenting förvånande, det har nämligen vid ett flertal tillfällen rapporterats om hur organiserade stöldligor från andra länder står för en betydande del av bostads- och bilinbrotten.

År 2015 gjorde Polismyndigheten en kartläggning av ett femtontal utländska ligor (som livnär runt 1 500 personer på stöldgods). I en SVT-intervju med en kriminalkommissarie vid Nationella operativa avdelningen (NOA) som gjordes efter denna kartläggning framkom att de stulna sakerna skickas ut från landet via bussgods eller fraktföretag. I vissa fall kördes stöldgodset ut själva. Problemet för Tullverket är att det i väntan på polis varken får beslagta gods eller frihetsberöva personer när man hittar misstänkt stöldgods. Detta trots att det i många fall är tydligt att en produkt borde beslagtas och transportören frihetsberövas.

Tullverket har varit tydligt med sina önskemål för att kunna utföra sitt arbete. I en tid när det rapporteras om fler skottlossningar, granatexplosioner och ett ökat drogmissbruk borde riksdagen ge sitt fulla stöd till tullarbetarna.

Regeringen bör ge Tullverket befogenheter att beslagta gods, samt stoppa och hålla kvar förövare för att sedan lämna en eventuell förundersökning till polisen.

 

Markus Wiechel (SD)

 

Jennie Åfeldt (SD)

Johan Nissinen (SD)