Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över utlänningslagen och tillkännager detta för regeringen.
Invandringen bidrar till Sveriges utveckling på många plan. Arbetskraftinvandring är ett av de sätt genom vilka människor kommer till Sverige för att arbeta, och till och med stannar i Sverige efter många års arbete.
Det finns många lagar som reglerar arbetskraftsinvandringen. När lagarna har omsatts i praktisk handling har vissa av dem visat sig ha svagheter och oönskade konsekvenser.
Här kommer ett exempel. Jag träffade en person nyligen. Hen har haft arbets- och uppehållstillstånd kopplat till att hen har fått arbete i Sverige. Hen har arbetat i Sverige i många år, och betalt skatt och avgifter. Allt enligt regelboken.
Migrationsverket, som är den myndighet som ska omsätta lagarna i praktisk handling, har meddelat personen ifråga att hens uppehålls- och arbetstillstånd är indraget. Skälet anges vara att personen ifråga under en sommar för två år sedan fått semesterersättning i stället för semester.
Alltså arbetsgivaren har erbjudit arbetstagaren pengar som ersättning för semesterdagarna personen hade rätt till. Ersättningen har varit skälig och arbetsgivaren hade antagit erbjudandet. Skälet till hela förfarandet har varit att arbetsgivaren har haft stort behov av arbetsgivarens insats just det året. Och arbetstagaren hade gått med på erbjudandet och ersättningen som har varit rättvis och skälig enligt arbetstagaren. Inget konstigt i detta kan det tyckas.
Nu måste personen efter många år i Sverige lämna landet. Att lagarna ska drabba enskilda på detta sätt kan inte ha varit meningen då lagstiftaren lagstiftade om detta. Observera att det är bara ett exempel på hur lagstiftningen på detta område kan få negativa oönskade konsekvenser. Det är viktigt att vi rätta till dessa svagheter i lagstiftningen. Regeringen bör se över lagstiftningen på detta område.
Med anledning av ovan föreslår jag att riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motion om att se över utlänningslagen.
Jabar Amin (MP) |
|