Motion till riksdagen
2016/17:2533
av Jabar Amin m.fl. (MP)

Inrätta ett svenskt konsulat i staden Erbil i irakiska Kurdistan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta ett svenskt konsulat i staden Erbil i irakiska Kurdistan och tillkännager detta för regeringen.

Bakgrund och motivering

Den största gruppen med utländsk bakgrund i Sverige är den finska. Den näst största är den irakiska, som huvudsakligen uppskattas vara av kurdisk bakgrund. Enligt den senaste officiella svenska statistiken från SCB uppgår gruppen som har irakisk bakgrund till ca 190 000 personer.[1] Den absolut största delen av dessa är nu svenska medborgare.

Många av dem har anhöriga, vänner och bekanta i irakiska Kurdistan och i övriga Irak. Dessutom har intresset för Sverige växt stort under de senaste åren i irakiska Kurdistan och i övriga Irak vilket har lett till att allt fler vill besöka Sverige, antingen för att hälsa på nära och kära, göra affärer, delta i olika arrangemang eller för att turista.

När dessa personer önskar besöka Sverige möter de ett stort praktiskt problem; och det är att den svenska ambassaden i Irak (i Bagdad) inte hanterar viseringsfrågor för allmänheten. Skälet anges vara säkerhetsläget i Bagdad. För att ansöka om visum tvingas personer bosatta i Irak att åka till en svensk ambassad i ett grannland, som Iran, Turkiet eller Jordanien och söka från grannlandets svenska ambassad.  Detta medför stora praktiska problem och även betydande kostnader för dem som vill ansöka om visum eftersom de måste åka till grannlandet i fråga minst två gånger, en gång för att ansöka om visering och en gång för att få viseringen ifall man har fått den beviljad. Samma problematik möter dem som ansöker om ett uppehållstillstånd i Sverige för att arbeta eller för att förenas med anhöriga.

Denna mödosamma process skulle kunna förenklas avsevärt genom att ett svenskt konsulat inrättas i Erbil, med befogenhet att hantera viserings- och uppehållstillståndsfrågor. Ännu en central funktion för ett konsulat vore att underlätta och främja handel och näringslivskontakter mellan irakiska Kurdistan och Sverige. Intresset är stort, liksom möjligheterna, givet de starka banden mellan så många människor.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att säkerhetsläget i Erbil är relativt stabilt sedan många år tillbaka, och någon fara för utländska beskickningars personal har inte funnits. Flera länder har redan konsulat i Erbil, exempelvis USA, Frankrike, Italien och Spanien. Om Sverige av kostnadsskäl inte har råd att öppna ett konsulat i Erbil så skulle man kunna samverka med ett annat nordiskt land eller EU-land som har konsulat på plats för att kunna hantera viserings/uppehållstillståndsfrågorna på ett enkelt sätt.

Med hänvisning till ovan föreslår vi att riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att inrätta ett svenskt konsulat i staden Erbil i irakiska Kurdistan.

 

 

Jabar Amin (MP)

 

Marco Venegas (MP)

Annika Lillemets (MP)

Valter Mutt (MP)

 

 


[1]http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/#c_li_120253