Motion till riksdagen
2016/17:2527
av Margareta Cederfelt (M)

Lägre beskattning av personaloptioner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av lägre beskattning av personaloptioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Åtskilliga företagare beskriver de problem som uppstår i samband med expansion av verksamheten. En viktig del i svårigheterna är de ökade kostnader som uppstår initialt. De ökade kostnaderna genereras och av investeringar i exempelvis utrustning och lokaler men de kan också vara personalrelaterade.

Vanliga finansieringsformer vid expansion är banklån och affärsänglar men också personaloptioner. Personaloptioner förekommer redan idag och är vanligt förekommande världen över. Skattesatsen varierar dock stort mellan olika länder. Sverige är ett av de länder som har högst skattesats för personaloptioner, 69 procent. Länder som är kända för ett bra företagsklimat, ofta med hög tillväxt, exempelvis Hongkong, Singapore och USA, beskattar endast personaloptioner till 15–20 procent.

En sänkt beskattning av personaloptioner skulle visserligen innebära att statskassan får minskade skatteintäkter. Men eftersom den sänkta beskattningen kan förväntas stimulera intresset för personaloptioner finns det skäl att anta att antalet jobb skulle öka vilket i sin tur bidrar till ökade skatteintäkter.

Det behövs satsningarkonkurrenskraftiga skatter för nyckelpersoner i växande och innovativa företag. Ett verktyg för att få företag att växa och attrahera spetskompetens är personaloptioner.

Tyvärr bidrar inte de nya reglerna kring personaloptioner som föreslås i utredningen ”Beskattning av incitamentsprogramtill att underlätta företagens möjlighet till ökat kapital i ett större perspektiv. Detta eftersom reglerna är snävt hållna och kan uppfattas som snåriga. Det föreslagna nya regelverket för personaloptioner påverkar inte situationen i stort eftersom problemet med hög beskattning kvarstår. Ytterligare en negativ aspekt är att förslaget ökar regelbördan för näringslivet. Svenskt företagande behöver inte fler regler utan färre.

 

 

Margareta Cederfelt (M)