Motion till riksdagen
2016/17:2495
av Mikael Oscarsson (KD)

Decimering av marinens övningsförmåga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inte decimera marinens och flygvapnets övningsförmåga genom att ge tillåtelse att bygga den stora vindkraftsparken i Hanöbukten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Försvarsmaktens samlade operativa förmåga bygger på att det finns samövade krigsförband och att det finns kunskaper och planer på hur stridskrafterna ska användas på ett effektivt sätt. Förmågan utvecklas bl.a. genom utbildning och övning.

För att successivt bygga upp den efterfrågade operativa förmågan bör större kvalificerade stridskraftsgemensamma Försvarsmaktsövningar genomföras regelbundet.

Dock så riskeras en väsentlig del av marinens övningsförmåga i detta nu då en vindkraftspark planeras i Hanöbukten. Detta område är ett av Sveriges viktigaste och mest frekventerade övningsområden. Uppskattningsvis ligger ungefär hälften av området på svenskt territorialvatten. Det potentiella vindkraftsområdet upptar en ansenlig del av detta område.

Vidare ligger ett av flygvapnets – också en försvarsgren som av detta projekt kommer att se sin övningsförmåga kraftigt vingklippt – övningsområden överlappande med marinens övningsområde. Vindkraftsparken utgör hela den nordöstra delen av detta övningsområde.

Anläggningen skulle ge stor påverkan på flera riksintressen för Försvarsmakten. Dels flygflottiljen i Kallinge, dels sjöövningsområdena i Hanöbukten som marinbasen i Karlskrona använder, eftersom de är oersättliga. Och baserna har viktiga uppgifter i krig. Sedan har vi ett riksintresse till och det är hemliga tekniska system”, säger Martin Eliasson, arkitekt på Försvarsmaktens högkvarter i Ny teknik den 25 augusti.

Han fortsätter ”Om det blir grönt ljus, hotar Försvarsmakten att flytta marinbasen i Karlskrona till Berga, utanför Stockholm. Det, menar man, är att föredra framför att inrätta ett möjligt övningsområde utanför Bornholm. En flytt av hela basen skulle beröra 1 800 tjänster i Blekinge och värdet av miljardinvesteringar i försvarsanläggningar skulle minska drastiskt. Saab Kockums ubåtsutveckling i Karlskrona sägs också kunna påverkas, eftersom utprovning bland annat sker i bukten.”

Detta är inte i linje med den senaste försvarspropositionen och kommer kraftigt försämra den militära övningsförmågan – för två av försvarsgrenarna. Hanöbukten torde vara ett riksintresse och något som regeringen värnar.

 

 

Mikael Oscarsson (KD)