Motion till riksdagen
2016/17:2480
av Mikael Oscarsson (KD)

Sverigefinländarnas arkiv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur ett centralt arkiv för sverigefinländarna kan tillskapas på bästa sätt, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sverigefinländarnas arkiv som grundades 1977, är en viktig kulturinstitution för finländarna i Sverige.

Sverigefinländarnas arkiv har som uppgift att bevara dokument rörande sverigefinskt liv och verksamhet samt stödja och främja sverigefinsk kultur och forskning. Medlemmarna består av sverigefinska, finska och svenska föreningar, företag och enskilda människor.

Arkivmaterialet, d.v.s. dokument, bilder, filmband, ljudband, levnadsberättelser, finns idag i Riksarkivet Arningedepån och i Eskilstuna stadsarkiv. I Sveriges riksarkiv har man deponerat ca 110 hyllmeter arkivmaterial rörande finnarnas historia i Sverige. I Eskilstuna finns arkivmaterial i Arkivhuset, ca 100 hyllmeter.

Det äldsta dokumentet i arkivet är från år 1894 från mötet där man grundade Stockholms finska förening. Verksamheten omfattar hela Sverige.

Dessutom är det så att en stor del av arkivmaterial finns hos enskilda personer och föreningar vilket betyder att tillgängligheten för materialet är i begränsad utsträckning tillgänglig för allmänheten.

Därför finns ett behov att inrätta ett centralt arkiv.

 

 

Mikael Oscarsson (KD)