Motion till riksdagen
2016/17:2468
av Mikael Oscarsson (KD)

Krav på Palestinska myndigheten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de krav som den s.k. kvartetten ställt på Palestina, om stopp på terrorism, uppvigling till hat och våld samt hyllning av terrorister, även bör ställas av Sverige för ett fortsatt ekonomiskt bistånd, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att svenskt bistånd måste följas upp för att säkerställa att mottagarna lever upp till de krav som ställts, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Konflikten mellan Israel och Palestina har under många år varit av en av de allra viktigaste att lösa. För att få till stånd en sådan process krävs det dock att den palestinska myndigheten slutar att uppvigla till våld och hat mot Israel. Såväl USA:s förre utrikesminister Hillary Clinton som den så kallade kvartetten (FN, EU, USA och Ryssland) har lyft kravet att den palestinska myndigheten ska ta avstånd från hat och våld för att få ekonomiskt bistånd. Men detta har inte fått stopp på uppviglingen.

Palestinska myndigheten har tvärtom, gång efter annan valt att uppmuntra till både terrorism och andra vedervärdiga brott riktade mot Israel. Den palestinska myndigheten fortsätter att sprida antisemitisk och antiisraelisk propaganda via alla tillgängliga mediekanaler och via undervisningen i skolorna.

I statliga skolor gör myndigheten gällande att terroristerna är hjältar och att hela Israel tillhör palestinierna. Myndigheten uppkallar gator, torg, skolor och idrottsturneringar efter kända terrorister. Därtill finansierar den palestinska myndigheten också terrorism genom att de betalar ut löner till frisläppta och dömda palestinska terrorister.

Den Palestinska myndigheten glorifierar och uppmuntrar mördande av israeliska privatpersoner i den pågående terrorkampanjen. Ett exempel är uttalandet från Jibril Rajoub, en av talespersonerna från socialdemokratiska Fatah Central Committee: ”17 martyrer fördes i går för att begravas. Detta är självklart en källa till stolthet för oss alla. Jag säger: Vem som än utför dessa handlingar av hjältemod kommer vi i Fata uppmuntra och välsigna. Vi ser dem som kronor för varje palestinier.” Detta sades i officiell palestinsk tv, 2/1-16.

Den Palestinska myndighetens utbildningsdepartement har också namngivit ett antal skolor efter massmördare, exempelvis Dalal Mughrab, som ansvarar för morden på 12 barn och 25 vuxna i en busskapning.

Biståndsministern Isabella Lövin sa i riksdagen den 5 maj 2015 ”att det i stödet till demokrati och mänskliga rättigheter i Palestina även ingår ett villkor att verksamhet med svensk finansiering inte får bidra till uppvigling. Med tanke på ovan nämnda exempel kan man ju ställa sig undrande till om det verkligen går ihop med den överenskommelse vi har med Palestinska myndigheten.

Likt de krav som Clinton och kvartetten ställt på Palestina borde också Sverige kunna ställa krav om stopp på terrorism, uppvigling till hat och våld samt hyllning av terrorister för ett fortsatt ekonomiskt bistånd.

Finansiellt stöd till Västbanken kopplas till palestinskt agerande. Om de vill ha finansiell hjälp måste de samarbeta och upphöra med uppviglingen.

I Sverige arbetar vi mot antisemitism. Men vi måste också bidra till att göra detsamma i andra länder. Endast genom att få ett slut på dödandet och terrorism kan det bli fred i Mellanöstern likaväl som mellan Israel och Palestina. 

Vi ser hur Palestina fortsätter att utvecklas i en oroande riktning. Uppvigling till våld, indoktrinering och hatpropaganda har blivit vardagsmat i regionen. Biståndet till den palestinska myndigheten behöver därför göras om i grunden. Endast på så vis kan Sverige komma att göra en reell skillnad i Israel–Palestinakonflikten. Biståndet måste som ett led i detta tydligare granskas. Sverige måste också ställa krav på den palestinska myndigheten att bättre uppfylla demokratiska principer, bekämpa korruption och respektera mänskliga rättigheter.

Om Sverige öppet skulle kräva att få ett slut på Palestinas stöd till terrorn och uppviglingen till våld skulle Sverige kunna spela en konstruktiv roll i den palestinsk-israeliska konflikten. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Mikael Oscarsson (KD)