Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att straffet för attacker och våld mot blåljuspersonal samt hindrandet av utryckning måste skärpas och tillkännager detta för regeringen.
Helgen den 16–17 juli 2016 var en kaosets helg i Uppsalas stadsdel Gottsunda/Valsätra. Bilar sattes i brand, stenar kastades och en utryckning som skulle tagit 4–5 minuter tog 20 minuter. En människa omkom också i spåren av allt detta. Om det beror på en fördröjd utryckning eller inte går bara att spekulera i. Men, bara det faktum att en utryckning där liv står på spel fördröjs för att några individer anser sig ha rätten att kasta sten mot blåljuspersonal är allvarligt. Liknande händelser har inträffat på andra platser i landet.
Dessa 30–40 ungdomar, de flesta under 18 år, som begick dessa brott måste få klart för sig att samhället inte accepterar detta och att det får konsekvenser. De flesta som i vuxenlivet är tungt kriminella har börjat sin brottsliga bana tidigt i livet. Ju tidigare samhället reagerar desto större möjlighet att den brottsliga banan bryts. Det är därför viktigt att hitta nya och lämpligare påföljder för ungdomar som begår brott.
Kristdemokraterna har tillsammans med övriga Alliansen föreslagit att domstolarna ska kunna utdöma helgavskiljning med elektronisk fotboja för unga mellan 15–18 år. Motionen röstades igenom av riksdagen i februari 2015 och konstaterar ”Påföljden ska kunna bestå av ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter, förbud att vistas på vissa platser eller områden under vissa bestämda tider eller andra rörelseinskränkningar som kan antas vara brottsförebyggande”.
Det har nu gått 18 månader sedan riksdagsbeslutet – och regeringen aviserade nyligen att förändringar är på gång, men, det är brådskande att få lagstiftningen på plats.
När det gäller frågan om blåljuspersonal är min uppfattning att våld mot tjänsteman ska kunna leda till straff om minst sex månaders fängelse. I dag kan det bli så lite som böter. Vi borde också ändra så att fler yrkesgrupper, exempelvis inom räddningstjänst och hälso- och sjukvården, får ett starkare skydd mot angrepp. Våld mot alarmeringstjänstpersonal bör vara en ny brottsrubricering.
Mikael Oscarsson (KD) |
|