Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Uppåkra Arkeologiska Center är av nationellt och internationellt intresse och att regeringen därmed bör agera därefter, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
I Staffanstorps kommun, vid Uppåkra kyrka, vilar unika rester från en omfattande bebyggelse från järnåldern. De första utgrävningarna i Uppåkra ägde rum 1934. I samband med att en husgrund skulle anläggas upptäcktes flera meter tjocka kulturlager, spår efter människor som bott på platsen i generationer. Under många år var Uppåkra något av en mytomspunnen plats i arkeologiska kretsar. Det kom dock att dröja fram till 1996 innan platsen åter blev aktuell för arkeologiska undersökningar.
Dessa arkeologiska undersökningar har visat att platsen vid Uppåkra kyrka kan anses vara Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning. Området var bebott i över ett årtusende mellan 100 år f.Kr. och ca 1 000 e.Kr. och boplatsen i Uppåkra täcker en över 40 hektar stor yta vilket motsvarar över 50 fotbollsplaner. Så lite som 0,2 procent av detta område har grävts ut idag, ändå har man gjort tiotusentals fynd. Det visar tydligt att Uppåkra är en fyndplats utöver det vanliga.
I en förstudie genomförd 2011 konstaterades att platsen är av ett sådant nationellt och internationellt intresse att det bland annat kräver ett större besökscenter för att tillgodose besökarens önskemål. Denna plats behöver grävas ut över lång tid vilket är både avancerat och kostsamt då det är bördig åkermark som inte kommer exploateringsgrävas. Att Uppåkra är av ett nationellt och internationellt intresse gör att dess framtid även borde angå den svenska regeringen. Framtidsplanerna för Uppåkra kräver ökat engagemang och framtida finansiering. Ökade satsningar skulle leda till en ökande turism som bidrar till utveckling för hela landet.
Med ringa medel har engagerade personer fått igång ett arkeologiskt center med guidade turer och skolverksamhet i Uppåkra. Potentialen är dock enorm. Platsen bör bli en plats där publik arkeologi möter digitalisering och är tillgänglig för alla. Att exempelvis kunna kombinera utgrävningarna med utbildning där barn och unga från både den danska och svenska sidan av regionen kan få arbeta med arkeologi och vara med när den gemensamma historien skrivs om är ett mycket intressant koncept, inte minst ur ett Öresundsintegrationsperspektiv.
Sofia Damm (KD) |
|