Motion till riksdagen
2016/17:2460
av Roland Utbult (KD)

Bohusbanan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att kartlägga behovet av upprustning av Bohusbanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bohusbanan binder samman norra Bohuslän med mellersta delen och Göteborg. Under ett år genomförs 1,6 miljoner resor på Bohusbanan vilket motsvarar 5 300 resor per dag. Under det senaste decenniet har resandet mer än fördubblats på Bohusbanan. Det finns behov att se över standarden på hela banan.

Att rusta upp Bohusbanans norra del, mellan Munkedal och Strömstad kan få stor betydelse. Dels för de personer som väljer de klimatsmarta tågen för att ta sig till arbete och studier ner mot Göteborgsområdet, dels för de som långpendlar från norra Bohuslän.

Med jämna mellanrum har den norra delen av Bohusbanan ifrågasatts. Senast var för drygt tio år sedan, då Banverket gärna såg en nedläggning. Västra Götalandsregionen (VGR) gjorde då en utredning, som kom fram till att banan behövdes och istället borde utvecklas. SJ har deklarerat att det finns underlag för X2000-trafik till Strömstad.

Men Trafikverket varslar nu om problem att upprätthålla standarden och klara upprustningen på flera av länsjärnvägarna. Detta gäller inte minst Bohusbanans norra del och är relaterat bl.a. till att blåsigt väder är mer regel än undantag i Bohuslän. Ett exempel på nödvändiga åtgärder är trädsäkring, vilket innebär att det skapas trädfria ytor närmast spåret.

En kartläggning behöver genomföras när det gäller behovet av upprustning av Bohusbanan. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Roland Utbult (KD)