Motion till riksdagen
2016/17:2426
av Linus Bylund och Kent Ekeroth (båda SD)

Förbjud kommuner att betala ut försörjningsstöd till medborgare i andra EU-länder


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att helt ta bort kommuners möjlighet att betala ut kommunalt försörjningsstöd till medborgare i andra EU-länder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det rapporteras då och då i svensk media om fall där kommuner beslutat att behandla tillfälliga EU-migranter såsom vore de medborgare avseende ekonomiskt bistånd, försörjningsstöd.

Den fria rörligheten inom den europeiska unionen är tänkt att underlätta för EU-medborgare att resa, arbeta och bo i andra länder inom unionen. Samtidigt har varje enskilt medlemsland ett socialt ansvar för sina medborgare. Tyvärr händer det ibland att svenska kommuner ruckar på dessa principer och tillhandahåller ekonomiska bidrag till människor som är medborgare i andra EU-länder. Det är enligt vår mening en orimlig ordning att Sveriges skattebetalare ska finansiera bidrag till människor som vare sig är flyktingar* eller svenska medborgare. Vidare bidrar denna ordning till att länder som inte sköter sina åtaganden gentemot sin befolkning kan fortsätta negligera de sociala problem som de har ett ansvar att lösa – Sveriges förmenta godhet blir ett slags medberoende där vi stjälper snarare än hjälper.

Det saknas helt skäl att människor som har ett annat hemland inom unionen att åka till ska kunna få ekonomiskt bistånd av svenska kommuner. Vi menar därför att dessa beslut inte ska kunna tas godtyckligt av enskilda kommuner, utan att det helt enkelt inte ska vara tillåtet att betala ut den typen av stöd till medborgare i annat EU-land.

(*Sverigedemokraterna vill ta bort alla bidrag för icke-medborgare och införa ett behovsprövat bidrag i likhet med det kommunala försörjningsstödet för människor från icke EU-land som har laglig rätt att vistas i Sverige, men som saknar egen försörjning.)

 

 

Linus Bylund (SD)

Kent Ekeroth (SD)