Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om inkomstprövning av barnbidrag och tillkännager detta för regeringen.
Barnbidrag är ett statligt ekonomiskt stöd som betalas ut till barnfamiljer i Sverige i form av kontantstöd. När barnbidraget infördes 1937 var bidraget inkomstprövat men ersattes 1948 med ett allmänt bidrag oavsett inkomst. Barnbidragets betydelse är idag viktigt för många familjer beroende på inkomst och sammansättning. I till exempel en familj bestående av en ensamstående förälder med två barn där föräldern är låg/medelinkomsttagare är barnbidraget nödvändigt för att kunna bibehålla den ekonomiska standard som krävs. Detta kan jämföras med en familj där exempelvis båda föräldrarna är höginkomsttagare och då har möjligheten spara barnbidraget för att ge barnen ett startkapital i framtiden. En möjlighet som förstnämnda familj inte har.
Detta leder till ekonomiska klyftor och bidrar till ökade klasskillnader under barnens uppväxt. Bostadsbidrag, försörjningsstöd m.m. är bidrag som är inkomstprövade och likt dessa ser jag inget hinder för att även barnbidraget skall prövas. Regeringen bör härmed utreda möjligheten att se över barnbidraget i dess helhet där man lämpligen har ett grundarvode på femhundra kronor i månaden per barn och sedan sätter normer för när man ska vara berättigad till högre bidrag. Detta öppnar upp för en ekonomisk förstärkning för de familjer som har det sämst ställt.
Sara-Lena Bjälkö (SD) |
|