Motion till riksdagen
2016/17:2367
av Sara-Lena Bjälkö (SD)

Regleringar av kör- och vilotider för chaufförer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vid avslutande veckoarbetspass där slutdestinationen är fordonets stationeringsort ska en avvikelse från kör- och vilotider tillåtas inom en 30 km radie då det avslutande körpasset åtföljs av lagstadgad vecko- och helgvila, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Enligt min mening är det viktigt att riksdagen ger i uppdrag att se över regleringen av kör- och vilotider vid avslutande veckoarbetspass för chaufförer.

Avslutande veckoarbetspass där slutdestination är fordonets stationeringsort, bör en rimlig avvikelse på kör- och vilotiderna kunna vara giltig inom en 30 kilometers radie där avslutande körpass följs av lagstadgad veck/helgvila. Detta då det är mer förenligt med chaufförens välmående att kunna ha sin vila i hemmet än att avtjäna 11 timmars vilotid i lastbilen för att köra de återstående 20–30 minuternas resa efter vilotidens slut. Det skulle underlätta för chaufförer att få sin helgvila i hemmet istället för i lastbilen. Detta skulle även vara mycket positivt ur miljöaspekt, då i synnerhet vintertid då värmaren går på diesel i 11 timmar för att hålla bilen varm. Även ur säkerhetsperspektiv vore det en stor fördel då bilen och godset befinner sig vid företaget som i regel är bättre skyddat än en rastplats utmed vägen, och därför vore det bättre att fordonet och föraren kunde fortsätta till slutdestinationen. Då skulle även försäkringsskadorna minska då ett flertal fall av skadegörelse, stölder osv. skulle förhindras.

Ovan nämnda förslag till reglering av kör- och vilotider skulle vara en stor fördel nationalekonomiskt då lastbilarna skulle kunna utnyttjas bättre. Om bilen kommer till åkeriet kan nästa chaufför ta över och lasta om och köra vidare i stället för att bilen står stilla. Då det är många bilar som berörs så skulle ovan nämnda förslag stärka Sveriges BNP då det genererar åtskilliga arbetstimmar om chaufförerna kan ta bilarna till åkeriet i stället för att bli stående under vilotiden.

 

 

Sara-Lena Bjälkö (SD)