Motion till riksdagen
2016/17:2340
av Kent Ekeroth (SD)

Medgärningsmannaskap


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om medgärningsmannaskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Både tings- och hovrätt dömde alla tre gärningsmän i de så kallade Malexandermorden till mord då de agerat tillsammans och i samförstånd trots att tingsrätten inte lyckades klargöra vem av de tre som sköt de dödande skotten. Domstolen valde att tillämpa ett nytt begrepp för medgärningsmannaskap (tillsammans och i samförstånd) och dömde alla tre för mord.

Medgärningsmannaskap är en term som används när till exempel flera personer i samförstånd har begått ett brott men ingen av dessa självständigt uppfyller brottsrekvisitet för gärningsman. I brottsbalken 23 kap. 4–5 §§ regleras detta närmare.

Men vad som gällde vid Malexandermorden och vad som står angivet i lagen enligt ovan verkar inte appliceras alltid. Ett fall från Varbergs tingsrätt från maj 2016 visar följande: ”De två pojkarna skyllde på varandra för mordet på en äldre man i Varberg. Och enligt tingsrätten kan ingen annan än de befunnit sig på mordplatsen. Men tingsrätten friar de båda 14-åriga pojkarna för mord eftersom det inte går att klargöra vem som gjort vad.

Tingsrätten konstaterar också att morakniven var mordvapnet, men vem som utdelade det eller de dödande huggen har inte gått att utreda. Därför kan inte heller pojkarna fällas för mord.

Samtidigt utesluter tingsrätten att någon eller några andra än pojkarna tagit livet av mannen.”

I detta fall borde ju lagen kunna appliceras på samma sätt som lagrummet angivit ovan eller som för Malexandermorden. Det gjordes dock uppenbarligen inte. Det finns säkert fler sådana exempel.

Detta visar att man bör göra en översyn av medgärningsmannaskap med syfte att tydliggöra detta i lag för att kunna använda det i de fall det är uppenbart att det är så. På så sätt kan man förhindra att gärningsmän som tillsammans och i samförstånd begått ett brott kommer undan utan straff genom att skylla på varandra eller annat.

Regeringen bör skyndsamt återkomma med ett förslag på området.

 

 

Kent Ekeroth (SD)