Motion till riksdagen
2016/17:2326
av Kent Ekeroth (SD)

Utlämning inom EU


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utlämning inom EU och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 21 september 2016 rapporterade Dagens juridik följande:

Fängelseförhållandena i Rumänien är så dåliga att det kan jämföras med tortyr. Det anser Svea hovrätt som därför beslutar att Sverige inte ska lämna ut en narkotikabrottsling till Rumänien – detta trots att mannen begärs utlämnad enligt en europeisk arresteringsorder som bygger på principen om att alla EU-länder accepterar varandras rättsväsenden.

Både tings- och hovrätt dömde att ett överlämnande inte kunde ske på grund av de förhållanden som de ansåg var för dåliga i Rumänien, vilket var för litet cellutrymme.

Jag anser detta vara helt orimligt. EU har många och stora nackdelar, men en av fördelarna är att vi lättare kan få kriminella utlämnade. Att svensk rätt på eget bevåg anser att förhållandena i EU-landet Rumänien inte är tillräckliga p.g.a. en rekommendation från Europarådet framstår i ljuset av dessa EU-medlemskap och det rättsliga samarbete som därav följer som svagt.

Jag anser inte att en domstol ska avgöra den sortens centrala frågor som ett rättsligt samarbete med andra stater ändå är. Efterlevnaden av sådana regelverk eller samarbeten bör regleras på politisk nivå och det bör därmed vara regeringen som avgör om ett land inte uppfyller den standard som kan förväntas för att utlämning ska ske.

 

 

Kent Ekeroth (SD)