Motion till riksdagen
2016/17:2319
av Kent Ekeroth och Adam Marttinen (båda SD)

Förbättrad statistik inom Kriminalvården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta fördjupad statistik om nationalitet och invandrarbakgrund och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige är nästan en tredjedel av landets intagna i anstalt utländska medborgare (i oktober 2014 var det 31 %, upp från 28 procent per den 1 oktober 2010), vilket är en väldigt hög andel. Om man skulle titta på de som invandrat och fått svenskt medborgarskap skulle andelen med utländsk bakgrund givetvis vara ännu högre. Av de som togs in i anstalt 2015 var exempelvis hela 41 procent inte svenska medborgare.

Idag är Kriminalvården förbjuden i lag att registrera de intagnas ursprungliga nationalitet eller om de har invandrarbakgrund. Det går med andra ord inte att titta närmare på intagna i gruppen svenska medborgare trots att den gruppen idag, på grund av höginvandring, är allt mer heterogen. Därmed förhindras man att förstå utvecklingen i samhället.

Därför vill vi att regeringen återkommer med ett förslag som ser till att Kriminalvården tillåts föra och även ge uppdrag att föra statistik även inom gruppen svenska medborgare.

Specialrapporter tidigare har gjort liknande, till exempel BRÅ, men även Kriminalvården tittade på ursprungsnationalitet och utländsk bakgrund i deras egen rapport ”Långtidsdömda män och kvinnor i Sverige” från 2010.

Regeringen bör återkomma med ett förslag om detta.

 

 

Kent Ekeroth (SD)

Adam Marttinen (SD)