Motion till riksdagen
2016/17:2296
av Markus Wiechel (SD)

Förenklade avhysningsregler för markägare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla avhysningsreglerna för markägare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det kan tyckas självklart att en person vars mark använts utan tillstånd självklart bör få en möjlighet att direkt vända sig till polisen för att få hjälp med avhysning. Så är dock inte fallet, vilket vi har kunnat se under en tid.

På flera håll i landet har olika grupper slagit upp läger på någon annans mark. Som exempel på detta kan vi räkna in de så kallade irländska asfaltsarbetare men även i vissa fall personer med ursprung från Rumänien eller Bulgarien. Dessa läger slås ibland upp på privata markägares land, och inte bara i parkområden eller offentlig mark. Denna problematik har uppenbarat sig i flera kommuner. Som exempel kan nämnas större städer som Stockholm och Malmö, men även medelstora städer som Uppsala och min egen hemkommun Norrköping.

Idag måste privata markägare på egen hand utföra ett arbete de egentligen borde slippa, då de själva dels måste vända sig till kronofogden, dels måste betala kronofogden för denna tjänst. När detta är klart är det likaså markägaren som får ta hand om att städa efter personer som utan tillåtelse har använt vederbörandes mark.

Detta förfarande måste rimligtvis ändras. Allemansrätten måste självfallet försvaras och upprätthållas men för att den ska fungera måste samhället också förhålla sig till uppsatta regler. Enskilda markägare kan rimligtvis inte drabbas då personer olovligen nyttjat deras mark och de bör enkelt kunna vända sig till polisen för att få hjälp med avhysning. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

 

 

Markus Wiechel (SD)