Motion till riksdagen
2016/17:2292
av Thomas Finnborg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Spridning av tuberkulos


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheten till en obligatorisk hälsoundersökning för asylsökande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Infektionssjukdom tuberkulos (tbc) påverkar framförallt lungorna, ofta med svåra bröstsmärtor, viktnedgång och ihärdig hosta.

Över 800 fall rapporterades under år 2015. Det är en ökning med 22 procent från år 2014. En orsak till detta är en ökad invandring till Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten är 90 procent av de smittade i Sverige födda i länder där sjukdomen är vanlig, såsom Afghanistan och Somalia. Världsomspännande sett är tbc en vanligt förekommande sjukdom.

Nyligen smittades anställda vid ett av Malmös boenden för ensamkommande unga av sjukdomen.

Även andra fall av smittade har rapporterats runt om i landet. Det här är en oroväckande utveckling.

Tyvärr förnekar en del myndigheter spridningen av tbc och ser den som överdriven. Ett märkligt uttalande från statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten är att ökningen av antalet fall av tuberkulos och MRSA är något positivt eftersom det visar att ”systemen fungerar”.

Asylsökanden i dagens läge erbjuds en frivillig hälsoundersökning, men under år 2013 och år 2014 var det mindre än hälften som undersöktes.

Det brister i det system vi har idag; vi bör ta mer efter vårt grannland Norge där tuberkulosundersökningar är obligatoriska för asylsökande.

Det är långt ifrån alla som insjuknar i sjukdomen, omkring nio av tio som bär på sjukdomen insjuknar aldrig. Så det finns ingen anledning till överdrift. Samtidigt är det oroande att en sjukdom som var nära att bli utrotad i Sverige nu kommer tillbaka och som medför ett onödigt lidande för insjuknade.

Därför ber vi regeringen att undersöka möjligheten för en obligatorisk hälsoundersökning av asylsökande i Sverige.

 

 

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)