Motion till riksdagen
2016/17:2290
av Thomas Finnborg (M)

Lokal polissamordnare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att placera ut lokala polissamordnare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Utmaningarna växer för svensk polis. Bilbränder och handgranatsattacker är vanligt förkommande i flera av Sveriges utanförskapsområden. Dessutom har Sverige ett överhängande terrorhot med tilltagande religiös radikalisering. Parallellt har Europa och Sverige en stark migrationsström. Samtidigt vägrar den rödgröna regeringen erkänna att det finns en kris inom svensk polis.

Alliansregeringen genomförde en stor satsning på polisen under regeringsmakten för att polisen skulle ha 20 000 poliser senast 2010. Vi lyckades svara på människors ökade behov av trygghet.

För att kunna minska brottsligheten och öka tryggheten måste det finnas lokalt förankrad polis.

Sveriges medborgare ska kunna känna sig trygga i Sverige oavsett om man bor på landet eller i städerna.

Enligt beräkningar från Stiftelsen Tryggare Sverige krävs en kompetent och lokalt förankrad polissamordnare per 5 000 kommuninvånare för att polisen på ett tillfredsställande sätt ska kunna göra sitt arbete. Satsningen kräver sammanlagt 2 000 polistjänster av landets poliser på cirka 20 000.  Jag ber därmed regeringen att undersöka möjligheten att förankra lokalt placerade poliser för att förebygga brott och skapa trygghet både i större och mindre samhällen.

 

 

Thomas Finnborg (M)