Motion till riksdagen
2016/17:2289
av Thomas Finnborg (M)

Möjlighet för hemtjänstpersonal att anmäla djurplågeri


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över möjligheten till att i offentlighets- och sekretesslagen införa en sekretessbrytande klausul som möjliggör för hemtjänstpersonal att anmäla djurplågeri, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Personal inom hälso- och sjukvården arbetar under sekretess och tystnadsplikt. Inga uppgifter som rör patientens personliga angelägenheter får lämnas ut. Uppgifter om patienter kan enbart lämnas ut under särskilda sekretessbrytande bestämmelser i lag eller förordning.

Hälso- och sjukvårdpersonal kan inte berätta något om patienter eller brukares hälso- och sjukdomstillstånd eller personliga förhållanden. Hemtjänstpersonal som upplever att deras patienter vanvårdar eller till och med misshandlar sina egna husdjur kan alltså inte rapportera fallet.

Förhoppningsvis kan hemtjänstpersonalen hjälpa till med skötseln av djuret på plats, men om inte det hjälper måste man anmäla till länsstyrelsen eller till polisen. Då gör man sig skyldig till brott mot tystnadsplikten. Om man bryter mot tystnadsplikten kan man dömas i domstol eller blir ordentligt tillrättavisad av de instanser som kontrollerar sjukvården.

Det är inte frågan om att tystnadsplikten och sekretessen inte ska respekteras av all personal inom hälso- och sjukvården. Det är viktigt att patienter vågar öppna sig och berätta för vårdpersonal om sina besvär utan att känna att informationen kommer att vidarebefordras. Samtidigt måste det finnas någon slags sekretessbrytande klausul så att hemtjänstpersonal kan anmäla vanvård och djurplågeri, utan att behöva bli bestraffade själva.

 

 

Thomas Finnborg (M)