Motion till riksdagen
2016/17:2288
av Thomas Finnborg och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Livstid för mord


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn gällande tillämpningen av livstid för mord i rättssystemet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mord är det allvarligaste brottet en människa kan begå. Det är en handling som måste markeras hårt av samhället.

Den straffskärpning som infördes 2009 var bra men inte tillfredsställande. Statistiken visar nämligen att antalet livstidsstraff har minskat efter skärpningen, vilket inte var avsikten från början. Därför ändrades straffskalan för mord under juli 2014 med syfte att just öka användningen av livstidsstraffet.

Tanken var att livstidsstraff i högre utsträckning nu skulle kunna ges som straff vid mord. Utformning av lagen förespråkades också av tunga remissinstanser som Svea hovrätt och Åklagarmyndigheten.

Men Högsta domstolen har i ett brutalt våldsmål inte tagit hänsyn till riksdagens klubbade beslut gällande livstid för mord. Det är oacceptabelt. Det är en viktig markering att domen vid mord blir livstid, särskilt med hänsyn till brottsoffer och anhöriga.

Riksdagens beslut måste respekteras inom den praktiska rättstillämpningen. Därmed ber vi regeringen att skyndsamt göra en översyn gällande tillämpningen i rättssystemet.

 

 

Thomas Finnborg (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)