Motion till riksdagen
2016/17:2286
av Thomas Finnborg (M)

Fler trafikpoliser behövs


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till att fler trafikpoliser borde kunna ägna sig åt trafikbrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Motorcykelolyckor handlar oftast om att föraren åker av vägen eller krockar med mötande trafik. Det slutar oftast med förödande konsekvenser för både offer och anhöriga. Antalet döda i motorcykelolyckor ökade med hela 43 procent under 2015.

Motorcyklister åker fast färre gånger för fortkörning än någon annan trafikant. Under 2015 stoppades 575 motorcykelförare i hela landet av polisen och fick böter utskrivna. Fem år tidigare var det dubbelt så många som åkte fast.

Detta beror delvis på att trafikpolisen har halverats i styrka under de senaste åren, så konsekvensen blir färre hastighetskontroller på vägarna. Det är också ofta ett problem för polisen att få motorcyklister att stanna, vilket kan vara en till förklaring till det låga antal av motorcyklister som bötfälls.

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF) tycker att utvecklingen är oroande. Följden av detta är att motorcyklister blir allt mindre respektfulla i trafiken och att risken för olyckor blir alltmer närvarande. 

Ingen trafikant ska kunna undgå väglagarna. Därför ber jag regeringen att se över möjligheten till att fler trafikpoliser borde kunna ägna sig åt trafikbrott.

 

 

Thomas Finnborg (M)