Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkomma med åtgärder över vilka initiativ och konkreta åtgärder Sverige hittills vidtagit för att åstadkomma ett avtal eller annan bilateral lösning gällande pant på burkar och petflaskor mellan Sverige–Danmark, Sverige–Norge, Sverige–Finland–Åland och endast på burkar när det gäller Sverige–Tyskland och tillkännager detta för regeringen.
Sedan 2010 har Nordiska rådet bett sina respektive länders regeringar att arbeta för ett gemensamt pantsystem för burkar och PET-flaskor. Omkring 1 miljard aluminiumburkar finns idag utanför pantsystemen i de nordiska länderna, vilket motsvarar cirka 12 ton aluminium. En betydande del av dessa finns i gränshandeln mellan Sverige respektive Danmark, Tyskland och Norge. Danmark och Tyskland har ingått ett avtal och det gäller ifrån 2016. Även Finland och Estland håller på att förhandla om ett bilateralt avtal.
Det är lämpligt att upprätta liknande bilaterala avtal när det fäller burkar och pet-flaskor mellan Sverige–Tyskland (200 miljoner burkar), Danmark–Sverige (25 miljoner burkar), Sverige–Norge (25 miljoner burkar), Sverige–Finland (10 miljoner burkar), Sverige–Åland–Finland (60 miljoner burkar), Estland–Finland (40 miljoner). Totalt 360 miljoner burkar, till detta kommer även PET-flaskor.
När det gäller Sverige, så finns det inget intresse för att införa ett avtal med Tyskland, Danmark eller Norge. Trots att den privata importen av burkar uppgår till cirka 250 miljoner burkar, framförallt mellan Sverige-Danmark och Sverige–Tyskland. Så mycket som 90 procent av privatimporterade burkar hamnar utanför retursystemet.
Regeringen anser att Sverige inte behöver ett avtal med Danmark, Tyskland eller Norge. Regeringen tycker följaktligen att systemet med returpack fungerar i Sverige. Enligt uppgift, så hanteras 250 miljoner burkar ifrån Danmark och Tyskland. Cirka 14 procent återvinns i det normala systemet. Övriga 86 procent hamnar direkt i soporna. Samtidigt är miljöutskottet i Nordiska rådet enigt om att driva frågan vidare, när det gäller Sveriges ståndpunkt.
Burkar som är utanför pantsystemet återvinns i mycket mindre grad än de burkar som är omfattade av pant. Det används 20 gånger mer energi till att producera nytt aluminium jämfört med att återvinna använt aluminium. Genom att utvidga dagens pantsystem till att täcka gränshandeln gynnar vi miljöperspektivet genom att öka återvinningsgraden, spara energi och minska utsläpp av växthusgaser samt nedskräpning och främjar konsumenten.
Därför ber vi regeringen om att utreda frågan vidare för att återkomma med åtgärder över vilka initiativ och konkreta åtgärder Sverige hittills vidtagit för att åstadkomma ett avtal eller annan bilateral lösning med Tyskland, Danmark, Finland/Åland och Norge om pant på burkar och PET-flaskor.
Hans Wallmark (M) |
|
Lena Asplund (M) |
Thomas Finnborg (M) |
Lars-Arne Staxäng (M) |
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) |