Motion till riksdagen
2016/17:2253
av Thomas Finnborg (M)

Ändra ordningslagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten till en ändring i ordningslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att på plats uppleva stora idrottsevenemang kan vara bland det mäktigaste som finns för den sportintresserade. Men lejonparten av medborgarna, som betraktar evenemanget på avstånd eller via medierna, ser snarare upplopp och slagsmål mellan huliganer och polis – liksom internt mellan olika huligangrupper och/eller supporters.

Oavsett vilken bild man har är samhällets kostnad för bevakning och upprätthållande av ordningen inte försumbar. Tvärtom så är kostnaden i samband med större idrottsevenemang kännbar – både för polisbudgeten och för samhällets kostnad för t ex vandalisering och allmän otrygghet. Dessutom innebär en koncentration av polisens resurser till matchområdet att andra delar av samhället drabbas av minskat eller uteblivet polisskydd. Denna snedfördelning innebär ovälkomna belastningar och kostnader för samhälle och medborgare.

Idag räcker det för arrangören till idrottsevenemanget att anmäla till polisen när och var evenemanget äger rum, vilket ger polisen dåligt utrymme till god resursallokering. Denna tågordning lämnar således en hel del att önska, varför en ändring av ordningslagen vore välkommen.

Genom att ändra ordningslagen, från anmälan till krav på tillståndsansökan vid arrangemang av idrottsevenemang, underlättas effektivisering av polisens resurser och koordinering med övrig verksamhet. En sådan lagändring reducerar antalet kostsamma övertidstimmar genom bättre framförhållning, vilket även minskar risken för kalenderkrockar med andra evenemang. Dessutom innebär det ett totalt sett mer effektivt resursutnyttjande, bättre koordinering och ökad samordning.

 

Thomas Finnborg (M)