Motion till riksdagen
2016/17:2232
av Dennis Dioukarev och Oscar Sjöstedt (båda SD)

Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.

Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.

Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.

I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.

Upphandlingsmyndigheten har som uppgift att tillhandahålla stöd, information och vägledning om offentlig upphandling. Stödet handlar om hjälp i upphandlingsprocessen men också utvärdering samt uppföljning och omfattar såväl kommuner och landsting som möjliga leverantörer, exempelvis små och medelstora företag.

För att effektivisera och maximera varje satsad skattekrona behöver vi förenkla upphandlingsprocessen som idag innebär mycket krångel och arbete, särskilt för småföretagen. För skattebetalarna innebär en ineffektiv upphandlingsprocess å andra sidan fördyrningar och en sämre konkurrens på marknaden som ett resultat av ett minskat utbud. För att upprätthålla en hög kvalité på offentliga tjänster bör man se till att en utbildningsinsats av landets upphandlingsansvariga kommer igång. Det bör därvidlag tydliggöras vilka krav som både får och bör ställas inom ramen för en offentlig upphandling, samt inte minst att upphandlaren ska förkasta ett anbud som kan anses vara onormalt lågt, i praktiken alltså där det finns misstanke om svart arbetskraft i något led av entreprenörskedjan. Vidare bör man se till att Skatteverket samverkar med offentliga upphandlare och säkerställer att inbetalda sociala avgifter ligger i paritet med den faktiska arbetsinsatsen, för att stävja förekomsten av svart arbetskraft.

En högre kompetens och effektivitet bland upphandlingsansvariga tillgängliggör fler leverantörer för upphandlande myndigheter och kommer tjäna samhället väl genom högre kvalité på offentliga sektor och en positiv påverkan på sysselsättningen.

Sverigedemokraterna ser det därför som samhällsekonomiskt motiverat att avsätta medel både till utbildning av landets upphandlingsansvariga och till samverkan mellan Skatteverket och offentliga upphandlare. Vi ökar anslaget till upphandlingsmyndigheten för att förbättra utbildning av offentliga upphandlare.

Tabell 1 Anslagsförslag 2017 för utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Statskontoret

94 266

 

1:2

Kammarkollegiet

60 994

 

1:3

Finansinspektionens avgifter till EU:s tillsynsmyndigheter

14 350

 

1:4

Arbetsgivarpolitiska frågor

2 443

 

1:5

Statliga tjänstepensioner m.m.

12 614 000

 

1:6

Finanspolitiska rådet

9 803

 

1:7

Konjunkturinstitutet

63 455

 

1:8

Ekonomistyrningsverket

160 999

 

1:9

Statistiska centralbyrån

555 134

 

1:10

Bidragsfastigheter

193 000

+177 000

1:11

Finansinspektionen

512 180

 

1:12

Riksgäldskontoret

315 702

 

1:13

Bokföringsnämnden

9 959

 

1:14

Vissa garanti- och medlemsavgifter

210 370

 

1:15

Riksrevisionen

324 200

 

1:16

Finansmarknadsforskning

29 916

 

1:17

Upphandlingsmyndigheten

84 687

+15 000

1:18

Statens servicecenter

3 104

 

 

Summa

15 258 562

+192 000

 

 

Dennis Dioukarev (SD)

Oscar Sjöstedt (SD)