Motion till riksdagen
2016/17:2229
av Roger Hedlund och Mikael Eskilandersson (båda SD)

Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.

Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.

Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.

I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.

Sverigedemokraternas bostads- och konsumentpolitik

Utgiftsmotionen för utgiftsområde 18 beskriver närmare Sverigedemokraternas avvikande anslag från regeringens budget samt satsningar utöver regeringen. I budgetpropositionen beskrivs vår bostads- och konsumentpolitik närmare, och utökade förslag finns med i kommittémotionen.

Avvikande anslag från regeringen

Sverigedemokraterna följer inte upp regeringens kommunstöd för renovering, nybyggnation och föreslagen byggbonus, anslag 1:7, 1:8 och 1:9. Den riktade satsningen för renovering av bostäder bör ligga på kommunerna som ansvar för framtida renoveringsbehov. Byggsubventioneringen är en kostsam modell vars effekter ifrågasätts från flera håll och som snarare skapar ordning på byggmarknaden där man avvaktar bidrag istället för att fokusera på byggandet.

Kommunbonusen med syfte att stimulera bostadsbyggande utgår ifrån fel grund. Utgångspunkten bör vara att byggandet motsvaras av ett tillväxtbehov som finansieringen uppfylls av.

Ökad trygghet i förorterna

Polisen har pekat ut 53 utsatta områden i Sverige där otryggheten är extra stor. Utformningen av miljonprogramsområdena, vilka är en övervägande del av de utsatta områdena, gör det svårt för polisen att närvara utan att samtidigt utsättas för stor risk. Områdena är utformade så att det försvårar med polisiär närvaro, då reträttvägar ofta saknas eller enkelt kan blockeras och områdesplaneringen gör det enkelt för boende att övervaka polisens ankomst och närvaro. Vidare är placeringen av centrum, skolor, parkeringar m.m. utformad på ett sätt som försvårar spaning och närvaro för polisen, och reträttvägar kan enkelt blockeras. Närvaron från polisen försvåras vid polisingripanden då de ofta leder till våldsamma upplopp med bilbränder och stenkastning som följd.

Sverigedemokraterna föreslår flera åtgärder för att skapa trygghetsförändringar i de utsatta områdena. För att kommunerna ska kunna arbeta med att förändra områdesplaneringen avsätter Sverigedemokraterna anslag i budgeten för detta.

En nationell handlingsplan som ska fungera som en handbok för landets kommuner att identifiera otrygga områden i alla landets tätorter och tillgodose dessas behov av åtgärder för ökad trygghet föreslås. Trygghet kan skapas dels genom ökad trivsel i bostadsområdena men även genom upplevd trygghet. Om fler vågar sig ut efter mörkrets inbrott kan det i sin tur leda till en ökad social kontroll och i slutändan också en ökad faktiskt trygghet genom minskad brottslighet. För att fler ska vistas ute behövs det arbete med en effektivare och trygghetsgivande belysning och utökad kameraövervakning. Upprustning av nuvarande bostäder och omgivande miljö och där samhällsplaneringen är viktig för att skapa helhetslösningar. Sverigedemokraterna anslår 250 miljoner kronor årligen i totalt kommunbidrag till berörda kommuner.

Regional bostadsplanering

Sverigedemokraterna vill se en utökad samordnad regional planering för att kunna möta de behov som uppstår och för att ge kommunerna den kompetens som behövs vad gäller bostadsplanering. I det kommer även en välplanerad infrastruktur som är nödvändig för att kombinationen mellan bostad och vardaglig sysselsättning ska fungera bra. Ska man från stat, region och kommunal sida kunna planera tillsammans för bostadsbyggande, infrastruktur och kollektivtrafik, så behövs en regional planering. Regionen kan bidra med en kompetens, som kanske framför allt de mindre kommunerna har behov av. En regional översiktsplanering ska samtidigt fortfarande innebära att beslutanderätten ligger på kommunal nivå. Ett regionövergripande organ kan ges möjligheten att planera och stärka kommunerna i arbetet med samordnad regional bostadsplanering. Sverigedemokraterna anslår 50 miljoner kronor årligen till berörda regionövergripande organ.

Investeringsbidrag för äldrebostäder

Behov av ny- eller ombyggnation av äldre bostäder i särskilda boenden, samt trygghetsboenden är växande. För att möta behovet för den kommande åldrande befolkningen tillför vi kommunerna ett investeringsbidrag. Sverigedemokraterna utökar anslaget för investeringsbidraget med 150 miljoner kronor årligen, vilket totalt innebär en satsning på 300 miljoner kronor.

Stimulansbidrag för studentbostäder

Integrationen mellan storstad, mindre städer och landsbygd är viktig för att hålla samman landet. Där är möjligheten för dem utanför universitets- och högskolestäder att studera, en viktig komponent för att hålla ihop landet. Aspekten att ge företagen kompetens utanför storstäderna, bygger på möjligheten att kunna studera. Därför är studentboende ett måste för att kunna studera, om du inte redan bor i storstaden eller dess absoluta närhet.

Staten behöver gå in och ta ansvar för studenternas behov av boende genom Akademiska hus och där byggande av fler studentbostäder. Statliga hyresgarantier gentemot kommuner som bygger studentbostäder är en modell värd att undersöka för att skapa förutsättningar för ökat bostadsbyggande för studenter specifikt. Markanvisningar ska prioritera studentboende, för att säkerställa utbildningsbehovet i landet.

Sverigedemokraterna anser att det är orimligt att studentbostäder inte betraktas som elevhem, vilket man gör undantag för i fastighetstaxeringslagen, med slopad fastighetsavgift som följd. Vi vill avskaffa den kommunala fastighetsavgiften för studentbostäder.

Vi vill förenkla byggnormerna för att göra det billigare att bygga fastigheter. Främst är det hissnormen och andra normer som vi vill förändra. Det ska vara smidigare och billigare att producera studentlägenheter.

Underlätta och utöka byggandet av studentbostäder genom statligt stimulansbidrag till kommunerna. Bostadsbristen är påtaglig i hela landet. En grupp som är extra hårt utsatt är studenter som på kort tid behöver en bostad på studieorten. Konsekvensen av utebliven bostad blir att man tvingas tacka nej till den utbildning man kommit in på. Detta får en allvarlig påverkan på arbetsmarknaden, därav har Sverigedemokraterna valt att inrikta satsningarna mot studentbostäder. Sverigedemokraterna utökar anslaget i form av stimulansbidrag med 100 miljoner kronor årligen, vilket totalt innebär en satsning på 400 miljoner kronor.

Stimulansbidrag för tillgänglighetsanpassning

Nyproducerade bostäder bör i så hög utsträckning som möjligt vara anpassade för funktionshindrade utan att det för den delen innebär för mycket byråkrati. Hänsyn måste alltid tas till olika förutsättningar och olika behov vid nybyggnation, och för de äldre byggnader som saknar funktionsanpassning behövs ett stimulansbidrag för tillgänglighetsanpassning. Sverigedemokraterna anslår 25 miljoner kronor årligen.

Skattefria underhållsfonder

Med dagens system så saknas möjligheten att avsätta obeskattade medel till framtida underhåll. För att skapa förutsättningar att hålla nere hyrorna ska skattefria underhållsfonder möjliggöras, för att finansiera framtida renoveringar. Detta bör gälla enskilt ägda och kommunägda bostadsföretag.

Lantmäteriet

Lantmäteriet kartlägger Sverige och samhället med avancerade och detaljerade kartor. Räddningstjänsten i Västmanland försenades i samband med den stora branden 2014 av att man använde sig av gamla kartor. Därför anser vi att de senast uppdaterade kartorna ska göras tillgängliga kostnadsfritt, detta för att underlätta tillgången. Sverigedemokraterna höjer anslaget till Lantmäteriet med 100 miljoner kronor årligen.


Tabell 1 Anslagsförslag 2017 för utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Bostadspolitisk utveckling

24 000

 

1:2

Omstrukturering av kommunala bostadsföretag

99 500

 

1:3

Stöd för att underlätta för enskilda att ordna bostad

43 000

 

1:4

Boverket

253 791

 

1:5

Statens geotekniska institut

45 947

 

1:6

Lantmäteriet

554 131

+100 000

1:7

Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer

1 000 000

−750 000

1:8

Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande

1 800 000

−1 800 000

1:9

Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande

2 700 000

−2 000 000

2:1

Konsumentverket

156 254

 

2:2

Allmänna reklamationsnämnden

43 732

 

2:3

Fastighetsmäklarinspektionen

21 372

 

2:4

Åtgärder på konsumentområdet

18 459

 

2:5

Bidrag till miljömärkning av produkter

4 374

 

 

Nya anslag

 

 

3:1

Regional bostadsplanering

 

+50 000

3:2

Tillgänglighetsanpassning av bostäder

 

+25 000

 

Summa

6 764 560

−4 375 000

 

 

Roger Hedlund (SD)

Mikael Eskilandersson (SD)