Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av fler poliser som aktivt arbetar med trafikövervakning och tillkännager detta för regeringen.
I mitten av 1980-talet fanns det omkring 1 500 trafikpoliser i tjänst i Sverige. Under åren som gått har styrkan minskat dramatiskt. Trafikpolisens uppgift är bland annat att kontrollera den tunga trafiken i Sverige.
Varje år skadas eller dödas människor i Sverige i olyckor där tunga lastbilar är inblandade. Under 2014 dog 54 personer. Ett av problemen är fusket inom åkeribranschen, där social dumping och illegal konkurrens leder till att en allt större andel av transporterna genomförs av oseriösa aktörer. En av trafikpolisens viktigaste arbetsuppgifter är att kontrollera lastbilar och chaufförer så att körtidsregler och lagar hålls.
Från 1980-talet och fram tills nu har trafikpolisen stadigt minskat till antal. De är i dag cirka 400. En minskning med 1 100 trafikpoliser sedan 1980-talet. Av dem är det bara cirka hälften – 200 personer – som har utbildning och kompetens att göra en fullständig besiktning av en tung lastbil.
Våren 2015 kom det nya tillägget i trafikförordningen att ”klampa” fordon. Polisen gavs då rätt att sätta hårt mot hårt mot fuskande chaufförer och åkare. Genom tillägget gavs polisen befogenhet att låsa fast – klampa – bilarna och på så sätt stoppa fortsatt färd. Tyvärr har möjligheten till klampning hittills inte använts i någon större utsträckning.
Inom åkeribranschen finns dåliga arbetsförhållanden och osunda konkurrensvillkor där man på olika sätt jagar lägre kostnader, inte för att man är skickligare och mer effektiv, utan för att olika åkare, svenska som utländska, fuskar med skatter, löner och sociala avgifter. Regeringen föreslår i budgeten att Polismyndigheten tillförs 25 miljoner kronor per år 2017–2020 för att vidareutveckla sitt arbete mot illegalt cabotage. Det är en viktig satsning.
Ett annat problem i trafiken i Sverige gäller rattfylleri/drogfylla både inom yrkestrafik och privattrafik. Alkohol i trafiken är ett betydande trafiksäkerhetsproblem och den enskilt största orsaken till dödsolyckor; cirka 20 procent av de personbilsförare som omkommer i trafiken är alkoholpåverkade. När det gäller illegala droger är motsvarande andel cirka 7 procent och detta ökar år från år. Att synliggöra denna grupp är dock svårare då det inte finns provutrustning att mäta denna typ av missbruk.
År 2008 genomfördes 2 707 302 så kallade blåstest. År 2014 hade antalet minskat till 1 973 912 stycken. Detta beror inte på att polisen har blivit skickligare på att hitta rattfylleristerna utan snarare på resursbristen, vilket är väldigt allvarligt.
När regeringen nu gör en satsning på polisen är det viktigt att denna del av polisens verksamhet inte glöms bort. De poliser som arbetar med övervakning av trafik och olagliga lastbilstransporter måste få del av de ökade resurserna. Fler inom Polismyndigheten bör utbildas för att ha den utbildning som krävs för att kunna genomföra en fullständig besiktning av en tung lastbil. Detta möjliggör att antalet flygande besiktningar på tung trafik kan öka.
Patrik Björck (S) |
|
Carina Ohlsson (S) |
Erik Ezelius (S) |
Monica Green (S) |
|