Förslag till riksdagsbeslut
Hyresskatten är en samling skatter som enbart drabbar ägare till bostadshyresfastigheter – och i förlängningen hyresgästerna. Flera oberoende utredningar och undersökningar visar att skevheten i beskattning av de olika boendeformerna ökat under de senaste årtiondena. Från att ha varit i princip neutralt har det svenska skattesystemet gått till överbeskattning av hyreslägenheter. Enligt Hyresgästföreningen har boendekostnaderna för hyresgästerna ökat med cirka 70 procent sedan 1990-talet till följd av den stora skattereformen. Under samma tid har villaägarnas kostnader endast ökat med cirka 40 procent. Det är inte rimligt att vi gynnar en boendeform över en annan.
Enligt skatteverket och SCB fick bostadsrätter och villor 39,6 miljarder kronor i statligt stöd under 2011. Siffran för hyresrätten var 0 kronor.
Hyresskatten påverkar bostadsbristen negativt och leder till minskad rörlighet både på bostadsmarknaden och på arbetsmarknaden. Den tvingar unga vuxna att bo kvar hemma hos föräldrarna, samt bidrar till att miljonprogramsområden förfaller.
Jag yrkar därför på att hyresskatten ska ses över och att den i förlängningen minskas avsevärt. Skulle hyresskatten minskas kommer tusentals fler lägenheter att byggas varje år. Dessutom kommer miljonprogrammet att kunna renoveras.
Vidare anser jag att systemet med ROT-avdrag borde utvidgas till att även omfatta ägare av hyresfastigheter. För 2012 anger Skatteverket att man betalat ut ROT-avdrag till ägare av villor, fritidshus och i viss mån bostadsrätter med totalt 14,6 miljarder. Siffran för hyresrätten var 0 kronor. Det är orättvist.
Catharina Bråkenhielm (S) |
|
Jan-Olof Larsson (S) |
Kenneth G Forslund (S) |