Förslag till riksdagsbeslut
Synen på, och kraven för, medborgarskap skiljer sig åt mellan olika länder. Vanligt är krav kring vistelsetid i staten, ett hederligt levnadssätt och naturligtvis att personen i fråga inte utgör ett hot mot nationens säkerhet. Så långt är de flesta överens. Samtidigt har det i vårt land alltmer kommit att urvattnas och handla mer om ett dokument än ett erkännande baserat på strävan att bli svensk. Vi menar att medborgarskapet bör uppvärderas och få den status det faktiskt förtjänar. Genom att kräva mer för att dela ut det, blir belöningen och känslan för medborgarskapet desto större när den nya medborgaren väl får det i sin hand. I flera av de europeiska länderna krävs någon form av prov för att få ansöka om medborgarskap. Det är för oss en självklarhet att man som medborgare ska ha förståelse för svenska lagar och regler och allmän samhällsorientering. Samtidigt är människan en kulturell varelse och vårt land bygger på en gemensam majoritetskultur. Därför anser vi det vara centralt att medborgarskapet också baseras på förståelse för den kulturella kontexten och att det är dags att det byggs in i processen för att få medborgarskap. Kunskap i det svenska språket är A och O för att överhuvudtaget kunna kommunicera och förstå sina medmänniskor, och ett språktest är centralt. Där finns, vad gäller utformning, inspiration att hämta från vårt nordiska grannland Danmark.
Samtidigt menar vi att en djupare förståelse för nationen också behövs. Förståelse för Sveriges historia, kultur och seder och bruk är angeläget för att bli en del av nationen. Lika viktigt är förståelse för sociala koder, normer och värderingar. Det här är helt centralt för att kunna accepteras, bli delaktig och upptas i den kollektiva gemenskapen. Något vi den senaste tiden sett i synen på jämställdhet och moral och etik. Ansöker man om medborgarskap ska man i processen teckna en lojalitetsförklaring med sitt nya land. Man måste kunna påvisa en kulturell förståelse för att nationen ska fungera och medborgarskapet betyda något – på riktigt.
Den kulturella förståelsen för Sverige i ett medborgarskapstest kan utformas på olika sätt och inspiration kan hämtas från när och fjärran. Ambitionen är att den som ansöker om medborgarskap i sitt nya hemland ska prövas i sin kunskap, förståelse och lojalitet, innan en ansökan kan bli beviljad. Det är en rimlig utgångspunkt, en möjlighet för att svetsa samman nationen och också ett sätt att uppvärdera medborgarskapet. Flera europeiska länder tillämpar idag kunskapsprov, däribland Storbritannien där man ställer krav på kunskap i gällande lagar, värderingar och kultur. Dessutom förväntas man sätta sig in i hur man kan bli delaktig i samhällslivet. I Lettland förväntas man känna till principerna i landets grundlag, men också nationalsångens text samt underteckna en lojalitetsförklaring till landet. Australien har även så ett medborgarskapstest värt att inspireras av, där ställer man, utöver ovanstående, också krav på att den sökande har kunskaper om skyldigheter och förmåner som följer med medborgarskapet. Ett sätt att i ett tidigt stadium förbereda den nya medborgaren på plikt och rätt. Ett sätt att ta och ge ansvar. Den här typen av byggstenar och sätt att se på medborgarskapet tror vi i en för Sverige anpassad modell vore bra för vårt land, medborgaren och medborgarskapets värde och erkännande.
Formerna för medborgarskapsprov utifrån ovan nämnda delar, och modeller och eventuella undantag för till exempel funktionsnedsatta, äldre och andra personer med synnerligen särskilda omständigheter, anser vi ska utredas och denna typ av prov införas. Hur sedan proven ska formuleras och anordnas, hur stort antalet rätta svar för godkännande ska vara och hur informationstillfällen och lärprocess ska se ut inför dessa medborgarskapstest, är något en utredning får se över utifrån ovan samlade utgångspunkt. Vi menar också att det bör införas någon form av lojalitetsförklaring som slutsteg i ansökningsprocessen om medborgarskap. En obligatorisk förklaring som ska bekräftas för att medborgarskapet ska kunna godkännas. För en svensk implementering finns inspiration att hämta vid en omvärldsanalys. Hur en lojalitetsförklaring i Sverige ska formuleras och implementeras i samband med medborgarskapsceremonier är i likhet med ovanstående något en utredning får redovisa.
Aron Emilsson (SD) |
|
Angelika Bengtsson (SD) |
Cassandra Sundin (SD) |
Sara-Lena Bjälkö (SD) |
|