Motion till riksdagen
2016/17:2199
av Aron Emilsson m.fl. (SD)

Regelverk och tillsyn i föreningslivet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag om hur regelverket och tillsynen ska kunna skärpas i syfte att förhindra att våldsbejakande och icke-demokratiska organisationer får skattefinansierat stöd, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

En viktig faktor för att det allmänna stödet för offentliga bidrag till det civila samhället skall kunna upprätthållas är att detta stöd fördelas på ett ansvarsfullt sätt. Mottagare av skattefinansierat stöd bör uppfylla vissa minimikrav på kvalitet och samhällsnyttigt innehåll. Allt annat är att visa bristande respekt för demokratin och skattebetalarnas pengar.

Tyvärr har det visat sig gång på gång de senaste åren att våldsbejakande och islamistiska föreningar och organisationer, som uppmanar till lagbrott och som inte ställer sig bakom demokratiska grundprinciper, såsom stödet för yttrandefrihet och mötesfrihet, män och kvinnors lika värde etc., trots detta har kunnat erhålla skattefinansierat stöd, ofta vid upprepade tillfällen.

Vi menar att det är uppenbart att såväl regelverket som tillsynen måste skärpas i detta avseende och föreslår därför att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör återkomma med förslag kring hur regelverket och tillsynen skall kunna skärpas så att våldsbejakande, islamistiska och icke-demokratiska organisationer inte längre skall kunna erhålla skattefinansierat stöd.

Regeringen tillsatte förra året en nationell samordnare mot våldsbejakande extremism som lett arbetet, men flera samordnare har slutat och det har varit problem med tillsättningar. Man har även aviserat ett antiterrorismpaket. Detta är något vi välkomnar, men vill särskilt understryka behovet av att man på allvar ser över vilka organisationer som får skattefinansierat stöd, samt hur regelverk och kontroller kan skärpas, jämte fördelning av ökade resurser och bättre metoder för polisen och SST att kunna samverka och implementera detta arbete.

Organiserad internationell terrorism är högaktuellt och bedöms vara ett hot även i Sverige idag. Såväl det förebyggande som brottsbekämpande arbetet är viktigt och ett led i att förhindra fundamentalistiska organisationer att proklamera sitt budskap och rekrytera i Sverige är att börja i tillsyn och regelverk som försvårar för antidemokratiska organisationer att verka och rekrytera i landet.

 

 

Aron Emilsson (SD)

 

Angelika Bengtsson (SD)

Cassandra Sundin (SD)

Sara-Lena Bjälkö (SD)