Motion till riksdagen
2016/17:2179
av Anders Forsberg m.fl. (SD)

Storregioner och folkviljan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Indelningskommitténs förslag om storregioner och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om folkomröstningar om förslagen till regioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Samhällskontraktet mellan medborgare och det offentliga samhället i form av stat, län och kommun är ett av fundamenten i det svenska välfärdssamhället.

Den av regeringen tillsatta Indelningskommitténs delbetänkande är en i vårt tycke ofärdig produkt med synnerligen märkliga förslag. En av riskerna med att bryta unika regionala strukturer och försöka foga samman dem till en enhetlig sådan är att man förlorar medborgarinflytandet och minskar möjligheterna att påverka politiken.

Indelningskommitténs delbetänkande innehåller förslag till regional indelning och bildandet av tre nya län: Norrlands län, Svealands län och Västra Götalands län med ikraftträdande år 2019. Det är en synnerligen snabb process som riskerar att leda till felaktiga beslut och förlorat politiskt inflytande i processen.

Vi ställer oss skeptiska till bildandet av storregioner och ser riskerna med ett system som centraliserar makt och minskar kommunikationen med och förankringen hos medborgarna.

Att lokala och regionala identiteter med en djup historisk förankring bevaras även i framtiden är av stor betydelse för Sverigedemokraterna. Bland annat av denna anledning anser vi att försiktighet bör iakttas vid planer på att just bryta upp kommun- och landstingsgränser som i många fall vilar på naturliga geografiska avgränsningar och en historiskt förankrad identitet.

Ska sådana beslut ändå fattas är det nödvändigt att ansvariga politiker först försäkrar sig om att de har ett djupt förankrat folkligt stöd.

Vidare kan man belysa att de fyra utgångspunkterna som kommittén anger som grund för sitt förslag till ny indelning är irrelevanta. Utifrån dessa utgångspunkter för en ny indelning finns egentligen inget skäl att ändra många landstings geografiska indelning.

Det är för övrigt tveksamt om storregioner är svaret på hur till exempel en jämlik vård ska uppstå. Västra Götalandsregionen har funnits sedan 1999 och där finns fortfarande inomregionala skillnader i vårdtillgänglighet.

Riksdagen antog i sitt betänkande ”Övergångsstyre och utjämning vid ändrad kommun- och landstingsindelning” (2015/16:KU25) att ”Befolkningens önskemål och synpunkter bör beaktas vid ändringar i landstingsindelningen”. Men överlag kan eller bör inte dessa förslag beslutas någonstans i Sverige utan vägledande folkomröstningar.

Att förbättra ansvaret genom ett större kommunalt samverkansorgan ser inte vi sverigedemokrater som något problem. Detta ska emellertid inte blandas ihop med en icke folkligt förankrad storregion.

Vi är av princip emot storregioner, därför att vi värnar om samhällskontraktet. Men först och främst vill vi låta folket självt bestämma i folkomröstningar.

 

 

Anders Forsberg (SD)

 

Runar Filper (SD)

Josef Fransson (SD)