Motion till riksdagen
2016/17:2172
av Johan Büser (S)

Företag i Västsahara


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten för regeringen att uppmana svenska företag och offentlig sektor att inte ha verksamhet i det ockuperade Västsahara och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Västsahara är Afrikas sista koloni och är enligt FN ett icke självstyrande område. Den västsahariska befolkningen har väntat på en lösning sedan området togs upp på FN:s lista 1966, som ett område som skulle avkoloniseras av Spanien genom en folkomröstning som fram till idag inte genomförts.

Marocko ockuperar stora delar av Västsahara sedan decennier i strid med internationell rätt. Inget land i världen erkänner Marockos rätt till landet. Trots detta säljer Marocko västsahariska naturresurser genom bland annat avtal med EU. Även svenska företag är inblandade i verksamhet i det ockuperade Västsahara. 

Det förekommer alltså att företag från Sverige är med och upprätthåller Marockos militära ockupation av Västsahara utan påföljd.

Därför bör möjligheten utredas för Sveriges regering att, precis som Norges och Danmarks regeringar redan har gjort, uppmana svenska företag och offentlig sektor att inte verka i det ockuperade Västsahara innan en politisk lösning som tillgodoser västsahariernas rätt till självbestämmande har hittats.

 

 

Johan Büser (S)