Motion till riksdagen
2016/17:2169
av Johan Büser (S)

Samverkan mellan skola och arbetsliv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om samverkan mellan skola och arbetsliv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alltför många elever har idag en dålig kunskap om arbetslivet vilket leder till att man i efterhand ångrar sina studieval eller upptäcker att man valt fel. Det är heller inte lätt att i tidig ålder sätta sig in i det framtida yrkeslivet. Att få egna erfarenheter och kontakter med arbetslivet under högstadie- och gymnasieutbildningen kan ge elever en bättre bild och underlätta valen. Därför är det värdefullt att fler elever får möjlighet till kontakter med näringslivet med hög kvalitet. Att stödja unga i deras studieval är också en förhållandevis billig insats i arbetet med att skapa bättre matchning på arbetsmarknaden.

Av bl.a. läroplanen framgår att rektorn har ett särskilt ansvar för att samverkan med skolor och arbetslivet utanför skolan utvecklas så att eleverna får konkreta erfarenheter av betydelse för deras val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. Studier visar dock på stora brister.

Ett hinder är att många upplever att klassisk praktik inte fungerar lika bra som tidigare p.g.a. förändrade säkerhetsföreskrifter, slimmade organisationer eller svårighet att hitta meningsfulla arbetsuppgifter. Ett annat hinder som tas upp i Yrkesprogramsutredningens betänkande Välja yrke är att osäkerheter kring arbetsmiljölagstiftningen kan bli ett hinder för skolor att ordna praktik.

Det finns flera sätt att utveckla samverkan mellan skolan och arbetslivet.

Ett sätt är med jobbkontakt genom hela skoltiden. Jobbkontakt kan bestå av t.ex. jobbskuggning, fadderföretag (engagemang med olika aktiviteter över en längre tid), case-arbeten, arbetsplatsbesök, gästföreläsningar eller yrkesmässor. Det viktiga är att skolor använder flera olika verktyg för att samverka med arbetslivet, olika saker passar i olika årskurser, ämnen och verksamheter.

Ett framgångsrikt exempel är den nära samverkan för skola–arbetslivskontakter som utvecklats inom Göteborgsregionen. Samverkan utgörs bl.a. av ett samverkansråd för parterna och webbplatsen Praktikplatsen.se.

Ett annat sätt är att se över de hinder som idag finns för den klassiska praktiken. Många problem som upplevs av skolföreträdare och arbetslivet skulle med enkelhet kunna lösas.

För att allt detta ska kunna skalas upp behöver studie- och yrkesvägledningen prioriteras i skolan. Det är en resursfråga när det kommer till SYV:arnas tid, men det är också en fråga om att rektorer och lärare ska greppa att studie- och yrkesvägledningen numera är hela skolans ansvar.

 

 

Johan Büser (S)