Motion till riksdagen
2016/17:2168
av Johan Büser (S)

Transpersoners situation i samhället


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om transpersoners situation i samhället och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att säkra friheten att vara den man är innebär en kamp varje dag som tas av personer som vågar och orkar vara öppna med sin identitet för vänner och familj. Transpersoners kamp att uttrycka sin identitet som på olika sätt överskrider de traditionella genusnormerna ska försvaras och värnas.

De flesta hbt-personer har god hälsa, men trots det har en större andel av hbt-personer sämre hälsa än den övriga befolkningen. Hbt-personer är även mer exponerade för fysiskt och psykiskt våld. Var femte transperson har blivit utsatt för våld och mer än var tredje har övervägt att ta sitt liv.

Transpersoner blir diskriminerade på grund av sitt könsuttryck och/eller sin könsidentitet. Regeringens senaste förslag för att stärka rättigheterna för Sveriges transpersoner är ett viktigt steg på vägen. Samtidigt vittnar många transpersoner om brister i bemötandet inom vården. Många upplever en brist på kunskap, förståelse, respekt, helhetssyn på sexuell hälsa och att man tvingats förklara sig som person och rättfärdiga varför man är som man är. Det behövs krafttag för att förbättra transpersoners situation inom vården. Det behövs mer förståelse för reproduktiv vård, behovet av samtalskontakt efter könsbyte samt vardagshälsan.

 

 

Johan Büser (S)