Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att ständigt arbeta med kompetensförsörjningsfrågor och tillkännager detta för regeringen.
För att vi ska bibehålla en hälso- och sjukvård av god, likvärdig kvalitet i hela landet är det helt avgörande att vi lyckas med kompetensförsörjningen. Detta är också en förutsättning för att lyckas med en personcentrerad vård.
Med kompetensförsörjning menas främst möjligheten att utbilda, rekrytera och bibehålla rätt utbildad personal, samt hur personalens kompetens utnyttjas.
I flera delar av landet (inte minst i Västernorrland) uttrycks oro för framtidens kompetensförsörjning.
Det är glädjande att regeringen på flera sätt lyft frågan om kompetensförsörjningen. Man har konstaterat att det behövs ett stort mått av samverkan mellan alla inblandade aktörer, såsom arbetsgivarorganisationer, fackföreningar och utbildningsväsendet. Dialoger förs inom ramen för ”Nationell samling för kompetensförsörjning” utifrån överenskommelsen med SKL 2016. I överenskommelsen ingår flera olika delar:
Antalet platser vid sjuksköterskeutbildningen har ökats, och så även vid specialistutbildningarna till barnmorska och övriga specialiteter, vilket är glädjande.
Samtidigt är det viktigt att arbeta för att behålla den personal som finns, och att olika kompetenser används på rätt sätt. Detta är en stor och viktig uppgift för sjukvårdshuvudmännen i hela landet, men också ett nationellt ansvar. Därför är det av största vikt att kompetensförsörjningsfrågorna ständigt analyseras, och att adekvata åtgärder vidtas när det behövs. Det kan till exempel gälla antalet utbildningsplatser och utbildningsvägar, men också förändringar i hur olika kompetenser kan nyttjas.
Eva Sonidsson (S) |
|