Motion till riksdagen
2016/17:2133
av Betty Malmberg (M)

Nollvisionen i fråga om självmord


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att starta om arbetet med nollvisionen avseende självmord och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige dör ca fyra personer om dagen till följd av självmord. Det är en alldeles för hög siffra och är ovärdigt ett välfärdsland som vårt. Alliansregeringen antog år 2008 en nollvision för antalet självmord men nollvisionen har aldrig utvärderats och många menar att den heller aldrig implementerades på ett korrekt sätt. Det är därför dags att regeringen gör ett omtag i denna viktiga fråga och börjar med att utvärdera vad som har hänt sedan nollvisionen infördes och även ställer frågan varför inte mer har hänt.

Idag är Nasp ett centrum för forskning i frågan, men vi behöver mer av praktiknära och evidensbaserad forskning som kan göra faktisk skillnad för självmordsbenägna. SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) har undersökt om det finns några skolbaserade program som kan förebygga suicidförsök bland unga. Man finner endast två stycken där inget har testats på ett vetenskapligt sätt i Sverige. Det är illa.

Förmodligen är situationen lika dyster då det gäller äldres situation där statistik visar att en person om dagen, äldre än 65 år, väljer att ta sitt liv. Ingen ansvarsfull politiker kan blunda för den ohyggliga situation som råder.

Med hänvisning till ovan anser undertecknad att regeringen måste initiera en omstart av nollvisionen avseende självmord och att en ny strategi som kan utvärderas systematiskt utarbetas. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)