Motion till riksdagen
2016/17:2131
av Hanna Westerén (S)

Funktionsnedsättningsperspektiv i arbetsmarknadspolitiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av ett tydligt funktionshindersperspektiv i arbetsmarknadspolitiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I somras presenterade Myndigheten för delaktighet sin utvärdering av den funktionshinderspolitiska strategi som har gällt i Sverige åren 2011 till 2016. På arbetsmarknadsområdet konstaterar man att personer med funktionsnedsättning utgör var fjärde inskriven vid Arbetsförmedlingen och att många personer med funktionsnedsättning hamnar allt längre bort från arbetsmarknaden, inte minst när det gäller möjligheterna att få ett osubventionerat arbete.

En förklaring är att det enligt utvärderingen finns en stor förekomst av diskriminering på arbetsmarknaden. Myndigheten visar att bland personer med funktionsnedsättning svarar 26 procent ja på fråga om upplevd diskriminering. Vidare konstaterar man att det är vanligast att man har upplevt diskriminering/negativa attityder från arbetsgivarens sida. 

I rapporten Se förmågan som presenterades före sommaren 2016 tar federationen Lika Unika inom funktionshinderrörelsen upp behovet av värderingsförändringar på arbetsmarknaden där människors förmågor mer än begränsningar lyfts fram. Samtidigt påminner rapporten om den rekommendation som FN:s kommitté som granskade Sveriges funktionshinderspolitik lämnade till Sverige våren 2014 om att se över arbetsmarknadspolitikens användning av begreppet ”nedsatt arbetsförmåga”.

För närvarande ses arbetsmarknadspolitiken över av en utredare som senast den 31 januari 2019 ska lämna sitt slutbetänkande. I det arbetet är det angeläget att ha ett tydligt funktionshinderperspektiv, att uppmärksamma behovet av ett tydligt värderingsskifte i synen på personer med funktionsnedsättning i arbetslivet och att framhålla människors förmågor mer än begränsningar. Detta bör regeringen ta under övervägande.

 

 

Hanna Westerén (S)