Motion till riksdagen
2016/17:2118
av Betty Malmberg och Lars-Arne Staxäng (båda M)

Bredband för alla


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att presentera en plan så att 100 procent av alla hushåll och företag ska kunna erbjudas lägst 30 Mbit/s år 2020 i enlighet med EU-kommissionens förslag och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en nationell strategi för mobiltelefoni bör utarbetas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

EU-kommissionen har lagt fast mål om att alla företag och hushåll senast år 2020 ska ha tillgång till internethastigheter på över 30 Mbit/s. Detta är en viktig målsättning som även Sverige ska efterleva. Här finns dock en utmaning då vi är många som för närvarande inte åtnjuter denna bredbandskapacitet och kvalitet i infrastrukturen. För oss är mobiler med ytterst dålig täckning och internetuppkopplingar med uselt låga överföringshastigheter dessvärre vardag – särskilt på landsbygden.

Alliansregeringen uppmärksammade detta och tillförde därför stora resurser alltsedan 2006. Det har varit bra men många problem kvarstår. Något som har blivit än mer uppenbart sedan Skanovas nedmontering av ledningar för fast telefoni. I samband med det har det också blivit mycket tydligt att de teoretiska beräkningarna om täckning för mobiltelefoni i landet som de olika leverantörerna uppger, stämmer mycket dåligt överens med de faktiska förhållandena.

Redan 2009 beslutade alliansregeringen om en nationell bredbandstrategi som gav en tydlig signal om den politiska viljan på området. Målen i strategin är högt satta och anger att 90 % av alla hushåll och företag ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit år 2020 (40 % år 2015). Ska det infrias behöver dock mer göras. Framförallt för oss som bor och verkar i glesbygd.

Post- och telestyrelsen (PTS) har på alliansregeringens uppdrag fastställt indikatorer för att årligen kunna följa upp hur strategin implementeras och efterlevs. Enligt PTS senaste rapport verkar situationen lovande att kunna infria målet men med tanke på de särskilda förhållanden som vi i glesbygd lever och verkar i, finns det risk för att vi alltid kommer att återfinnas bland de 10 % som inte har 100 Mbit även efter 2020. Därför är EU-kommissionens mål såväl intressant som viktigt.

Målet om bredband och telefoni åt alla handlar också om att motverka den pågående urbaniseringen, där allt fler bosätter sig i våra storstäder och allt färre väljer att bo kvar på landet. En avbefolkning i många delar av vårt land är dessvärre ett olyckligt faktum. Men genom att påskynda strategin kan vi förhoppningsvis bidra till att stävja denna utveckling.

Därtill handlar det ju inte bara om att få folk att bo kvar, utan också om att få samhällen att överleva. Och i dagens samhälle är just bredband och telefoni viktigt för att locka till sig turister och sommarboende till mindre och ofta sjönära bebyggelse.

Man ska heller inte glömma att det ibland handlar om liv och död. Att vi idag fortfarande har fläckar där vi helt tappar mobiltäckning när vi kör på våra vägar är helt oacceptabelt och äventyrar de facto våra liv om vi råkar ut för sjukdom eller olyckor.

Undertecknade anser att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att lägga fast en strategi för hur Sverige ska kunna uppnå målen inte bara för sin nationella bredbandsstrategi utan också då vi beaktar den målsättning som EU-kommissionen lagt fast.

Med hänvisning till den föredömliga nationella strategin som alliansregeringen lade fast på bredbandsområdet anser vi även att riksdagen bör ge nuvarande regering i uppdrag att verka för att en motsvarande strategi utarbetas för mobiltelefoni samt att vårt ovanstående resonemang om behovet av en skälig täckningsgrad som 100 procent av alla företag och hushåll i Sverige ska kunna få tillgång till år 2016 respektive 2020, ska skrivas in i densamma.

 

 

Betty Malmberg (M)

Lars-Arne Staxäng (M)