Motion till riksdagen
2016/17:2093
av Said Abdu m.fl. (L)

Krav på kollektivavtal vid yrkesintroduktionsanställningar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kravet på kollektivavtal i förordningen om yrkesintroduktionsanställningar ska tas bort och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förordning (2013:1157) om stöd för yrkesintroduktionsanställningar 3 § ställer krav på att företag måste ha ”ett centralt kollektivavtal om yrkesintroduktion, eller ett hängavtal till ett sådant kollektivavtal”. Detta stänger effektivt ute småföretagare som inte har några anställda och därmed saknar kollektivavtal.

I Sverige finns det ca 790 000 soloföretag (inga anställda). Varför ska en egenföretagare som driver sitt företag själv – t.ex. inom skomakarnäringen – stängas ute från alliansregeringens reform med yrkesintroduktionsanställningarna? Att kollektivavtal saknas för egenföretagare är förståeligt, eftersom företagaren knappast kan teckna kollektivavtal med sig själv.

Även när det gäller företag med anställda blir konsekvenserna problematiska. I kategorin småföretag (1–49 anställda) är antalet företag 270 000. Av dessa saknar 60 % kollektivavtal. Att utestänga 162 000 företag från den positiva reformen om yrkesintroduktionsanställningar är tveksamt. Reformen fungerar främst som ett sätt att öka incitamentet för företag att teckna kollektivavtal. Kravet på kollektivavtal i förordningen om yrkesintroduktionsanställningar måste tas bort.

 

 

Said Abdu (L)

 

Christer Nylander (L)

Tina Acketoft (L)

Emma Carlsson Löfdahl (L)

Mats Persson (L)

Maria Weimer (L)