Motion till riksdagen
2016/17:2060
av Pål Jonson (M)

Ett svenskt veterancenter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta ett veterancenter för militär och civil personal som deltagit i internationella insatser, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att etablera ett sådant veterancentrum i samverkan med och i geografisk närhet till den norska veteranverksamheten i Bæreia och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde har medfört högre krav på den nationella försvarsförmågan. Men de internationella insatserna utgör alltjämt en central del av Försvarsmaktens verksamhet. Vid internationella insatser genomför även representanter för civila myndigheter viktiga insatser för att främja fred, säkerhet och utveckling. Även sådana insatser kan vara kopplade till stora personliga risker och traumatiska upplevelser. Det är angeläget att civila tjänstemän som skickas på internationella insatser ska få samma stöd och hjälp som veteransoldaterna och deras anhöriga.

Utredningen Svensk veteranpolitik – Ett ansvar för hela samhället (SOU 2014:27) föreslog därför att ett veterancenter för militär och civil personal bör upprättas. Veterancentret bör syfta till att hjälpa de personer som deltagit i internationella insatser som har ett behov av psykiska och fysiska stödinsatser. Vidare kunde ett veterancenter bidra till att förbättra forskningen kring de utmaningar som veteraner ofta drabbas av såväl under insatser som vid hemkomsten. Det kan även fungera som nätverksbildare för organisationer som arbetar med veteraner. På det sättet skulle ett veterancentrum kunna bli en mötesplats för personer som deltagit i internationella insatser och deras anhöriga.

Norge har en väsentligt mer utvecklad veteranpolitik än Sverige som det finns skäl att dra lärdom av. Ett svenskt veterancentrum bör därför etableras i samverkan med och i geografisk närhet till den norska veteranverksamheten i Bæreia utanför Kongsvinger. Kongsvinger ligger tre mil från den svenska gränsen och tolv mil från Karlstad.

I Karlstad finns det genom Rekryteringsmyndigheten, MSB och Försvarshögskolans ledarskapscentrum unika kunskaper om rekrytering och urvalstester för internationella insatser, forskning kring ledarskap, krishantering och traumahantering samt praktiska erfarenheter från insatser vid katastrofer.

Genom att förlägga det svenska veterancentret i geografisk närhet till Karlstad och Bæreia kan de praktiska förutsättningarna för gränsöverskridande samverkan mellan veteranorganisationer, växeltjänstgöring, erfarenhetsutbyte och gemensamma forskningsprojekt kunna utvecklas.

 

 

Pål Jonson (M)