Motion till riksdagen
2016/17:2056
av Pål Jonson (M)

Översyn av det nordiska skatteavtalet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det nordiska skatteavtalet bör ses över i syfte att underlätta för det ekonomiska utbytet mellan Sverige och Norge och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Norge är Sveriges viktigaste handelspartner och gränsen mellan de båda länderna är den längsta i Europa. Trots detta finns fortfarande många hinder som försvårar handel, pendling och flyttande mellan länderna. Idag jobbar närmare fem procent av Värmlands befolkning i Norge och i gränskommunerna Årjäng och Eda arbetar närmare var fjärde person i Norge. Majoriteten av arbetspendlarna arbetar i Oslo-området, vilket är en av Europas mest dynamiska regioner.

De flesta som arbetar i Norge framhåller att problemen med regelkrångel och byråkrati framförallt ökar när de ska vara föräldralediga, sjuka eller blir arbetslösa. Människor som söker sig till regioner där det finns arbetstillfällen ska inte bestraffas med byråkratiska flaskhalsar.

Det utgör också ett stort problem att många jobbar i Norge men har kvar sin familj och sina sociala utgifter på den svenska sidan. Om de inte arbetar i en norsk gränskommun tvingas de betala skatt i Norge. Därför bör det nordiska skatteavtalet som reglerar detta förhållande ses över.

 

 

Pål Jonson (M)