Motion till riksdagen
2016/17:2055
av Pål Jonson (M)

Viltmyndighet i Värmland


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att upprätta en viltmyndighet med syfte att ta ett samlat grepp om jakt- och rovdjursfrågorna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har ett högt predatortryck från varg i vissa delar av landet. Genom den föryngring som nu sker i många vargrevir står vi inför en kraftig ökning av antalet vargar. Återkommande rapporter om angrepp mot tamboskap, hundar och en uttryckt känsla av otrygghet hos många människor på landsbygden gör att situationen riskerar att bli ohållbar. Att människor kan bo och verka på landsbygden är en förutsättning för att hela Sverige ska leva. Förutom de oersättliga känslomässiga värdena som går förlorade när vargen tar hundar och tamboskap får den stora vargstammen även ekonomiska konsekvenser. Vargen drabbar bönder som bedriver boskapsskötsel och förutsättningarna för jakt och besöksnäring försämras.

All jakt och viltvård måste utgå från en balans mellan djur, natur och människa. Besluten om jakt måste fattas så nära de berörda människorna som möjligt. Därför har Alliansen arbetat för att regionalisera besluten till länsstyrelserna genom viltvårdsdelegationerna.

En ny viltmyndighet som kan ta ett samlat grepp om jakt- och rovdjursfrågorna bör därför upprättas. Det skulle skapa ett omtag kring den svenska jaktpolitiken. En ny myndighet kan också säkra balansen mellan bevarandet och brukandet. En sådan myndighet skulle med fördel också kunna placeras i Karlstad med tanke på de erfarenheter och den kunskap som finns om jaktfrågor just där.

Det är även angeläget att den nya myndigheten får i uppdrag att belysa hur jakten kan användas för att främja den regionala utvecklingen på landsbygden. Jakten omsätter närmare tre miljarder varje år och kan därför spela en viktig roll i att främja jobb och företagande på landsbygden.

 

 

Pål Jonson (M)